Rusia se răzbună pe Maia Sandu: în august, prețul gazelor livrate Moldovei crește cu circa 50%, față de iulie. Prețul de achiziție al gazelor naturale, pe care-l va plăti Republica Moldova către Gazprom pentru luna august 2022 va fi de 1.458,5 dolari pentru mia de metri cubi. Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului de Administrație al S.A. „Moldovagaz”, Vadim Ceban, pe canalul său de Telegram.

„În luna august, prețul de achiziție al gazelor naturale furnizate Republicii Moldova în conformitate cu termenii contractului cu CSP „Gazprom” se va ridica la SA „Moldovagaz” 1458,5 dolari SUA la mia de metri cubi”, a scris Ceban pe Telegram.

Acesta este cu 478,5  dolari mai mare decât prețul pe care l-a achitat Republica Moldova în luna iulie, când a cumpărat o mie de metri cubi de gaz cu 980 de dolari. În iunie, prețul a fost de  880 USD, în luna mai – 919 USD, iar în aprilie – 1.194 USD la mia de metri cubi.

Pe fondul acestor scumpiri, sâmbătă, în regiunea autonomă Găgăuzia, s-a protestat împotriva regimului Maia Sandu și s-a cerut ajutorul Moscovei. „„Cred că Rusia ne va ajuta, pentru că suntem vorbitori de limbă rusă. Ei sunt aproape, poate că în curând îi vom întâlni cu o kaurma, kîvîrîm și Cabernet – cu acești trei „K” vom ieși în întâmpinarea lor și o vom lăsa pe Maia Sandu să se gândească unde se va opri”, a spus  deputatul Adunării Populare a Găgăuziei Alexander Dinjos, la un miting la Vulcănești.

”Vrem să cumpărăm gaze din România, e nevoie ca acest lucru să fie posibil cât de curând. E critic ca oamenii noștri să nu înghețe la iarnă și pentru a menține stabilitatea socială”, a declarat vineri Maia Sandu, aflată în vizită la București.

”Plătim cel mai mare preț raportat la venit din Europa la energie. Pentru gaze naturale plătim deja un preț dublu față de cel din România. Republica Moldova depune eforturi pentru a reduce consumul de energie, vrem să înlocuim la iarnă gazele cu păcură, cărbune sau lemne”, a mai spus președinta Moldovei.

În replică, președintele Klaus Iohannis a spus că ”nu vom abandona Republica Moldova și vom găsi soluții pentru toate variantele care pot apărea”.