Cardurile emise de Visa și Mastercard vor mai putea fi folosite în Rusia până la data expirării și nu vor mai putea fi folosite în afara țării. Băncile rusești vor emite cardurile sub sigla rusească Mir și analizează un schema chineză UnionPay.

Giganții Visa și Mastercard, cele mai importante companii de plăți din lume, au decis să oprească serviciile în Rusia ca urmare a invadării Ucrainei. Decizia înseamnă că în Rusia nu vor mai funcționa cardurile emise în afară sub sigla celor două companii, în timp ce cardurile emise de băncile rusești nu vor putea fi utilizate în străinătate. Tranzacțiile din interiorul Rusiei cu carduri emise de băncile rusești vor fi procesate în sistemul național de plată. Banca centrală a Rusiei spune că plasticele vor putea fi folosite în continuare în interiorul Rusiei până la momentul expirării, după care vor fi emise carduri sub egida companiei rusești Mir.

Pe de altă parte, cardurile Visa și Mastercard integrate în serviciile de plată Apple, Google și Samsung nu vor mai funcționa, potrivit agenției de presă de stat Interfax. O bancă rusească – Alfa-Bank (fără legătură cu grupul Alpha din Grecia) a anunțat deja că extinde valabilitatea tuturor cardurilor Visa și Mastercard până în 2028. Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, deținută de stat, arată că ia în considerare posibilitatea de a emite un card atât sub sigla Mir cât și sub cea a UnionPay.

Potrivit presei internaționale, Alfa Bank și Tinkoff ar fi luat decizii similare. China UnionPay este o companie de stat, principala firmă care oferă servicii de carduri în China, și are contracte operaționale și în alte 180 de țări.