Moscova a sfidat din nou solicitarea autorităților constituționale de la Chișinău de a nu deschide secții de votare în regiunea transnistreană a Republicii Moldova în cadrul scrutinului desfășurat duminică în Rusia.

Pe teritoriul din stânga Nistrului, aflat temporar sub ocupația militară a Rusiei, au fost deschise 27 de secții de votare – cel mai mare număr de secții deschise până în prezent în această regiune a Republicii Moldova. Acolo au votat duminică 57.536 de locuitori din regiunea transnistreană cu cetățenie rusă. Pentru comparație, la alegerile precedente, în 2016, au votat 56.000 de persoane, dar în 2018, la alegerile prezidențiale din Rusia, au votat aproape 74.000 de cetățeni ruși din raioanele de Est ale Republicii Moldova. Aceasta în timp ce Rusia anunța că are în regiunea transnistreană 220.000 de cetățeni.

Diplomația de la Chișinău a criticat și de data aceasta decizia autorităților ruse de a deschide secții de votare în regiunea controlată de regimul separatist. Potrivit Ministerului de Externe al Republicii Moldova, partea rusă a acționat „de o manieră care nu corespunde principiului suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova și cadrului juridic bilateral”. Asta în condițiile în care oficialii ruși nu ratează nicio ocazie să spună că respectă suveranitatea și integritatea Republicii Moldova și nu se amestecă în treburile ei interne.

Mai mult, după întrevederea avută la Chișinău, la mijlocul lunii august, cu președintele moldovean Maia Sandu, șeful adjunct al administraţiei prezidențiale ruse, Dmitrii Kozak, a declarat că „diferendul transnistrean nu este problema Rusiei, ci o problemă internă a Republicii Moldova”.