Rusia și China au anunțat vineri o alianță strategică profundă pentru a combate ceea ce au descris drept influența globală malignă a Statelor Unite, în timp ce președintele chinez Xi Jinping l-a găzduit pe omologul său rus Vladimir Putin în ziua deschiderii Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, relatează The New York Times și Bloomberg.

De asemenea, cei doi lideri cer Occidentului „să abandoneze abordările ideologizate ale Războiului Rece” și să oprească extinderea NATO către est, informează The Guardian.

Într-o declarație comună, cele două țări au afirmat că noua lor relație este superioară oricărei alianțe politice sau militare din perioada Războiului Rece.

Prietenia dintre cele două state nu are limite, nu există zone interzise de cooperare”, au afirmat cele două puteri, anunțând planuri de a lucra împreună într-o serie de domenii, inclusiv schimbările climatice, spațiul, inteligența artificială și controlul internetului.

Acordul și dezvăluirea sa într-un moment simbolic – la o ediție a Jocurilor Olimpice găzduită de China pe care Statele Unite le-au supus unui boicot diplomatic – au marcat cea mai puternică dovadă de până acum a modului în care cele două super-puteri vecine își consolidează legăturile într-un moment de tensiuni profunde în relațiile lor cu Washington, scrie Reuters.

Cele două puteri s-au sprijinit una pe cealaltă în punctele cheie din centrul marilor tensiuni globale:

  • Rusia și-a exprimat sprijinul pentru poziția Beijingului conform căreia Taiwan este o parte inalienabilă a Chinei și opoziția față de orice formă de independență a insulei. Cele două țări și-au exprimat, de asemenea, opoziția față de alianța AUKUS dintre Australia, Marea Britanie și Statele Unite, susținând că parteneriatul indo-pacific ar crește pericolul unei curse a înarmărilor în regiune;
  • China s-a alăturat Rusiei în conflictul cu Occidentul și a sprijinit cerințele Moscovei de garanții de securitate privind extinderea NATO și dezarmarea statelor care s-au alăturat Alianței după 1997 – probleme aflate în centrul confruntării Rusiei cu Statele Unite și aliații săi asupra Ucrainei.

Dmitri Trenin de la Centrul Carnegie din Moscova a spus, citat de Reuters, că declarația comună a marcat o evoluție importantă a legăturilor și „duce înțelegerea chino-rusă la nivelul unui front comun pentru a respinge presiunile SUA asupra Rusiei și Chinei în Europa, Asia și la nivel global”.

Cele două țări și-au exprimat îngrijorarea cu privire la „avansarea planurilor SUA de a dezvolta apărarea anti-rachetă globală și de a-și desfășura elementele în diferite regiuni ale lumii, combinată cu dezvoltarea capacității de arme non-nucleare de înaltă precizie pentru lovituri de dezarmare și alte obiective strategice”.

Pe de altă parte, fără a numi direct Washingtonul, Putin și Xi au criticat încercările „anumitor state” de a stabili o hegemonie globală, de a favoriza confruntarea și de a-și impune propriile standarde de democrație.

Gaze naturale

Între timp, giganții energetici de stat ruși, Gazprom și Rosneft, au convenit vineri noi acorduri de furnizare de gaze și petrol cu ​​Beijingul, în valoare de zeci de miliarde de dolari, mai arată Reuters.

„Specialiștii noștri energetici au pregătit noi soluții foarte bune privind aprovizionarea cu hidrocarburi către Republica Populară Chineză”, a spus Putin la întâlnirea cu Xi Jinping.

„Și s-a făcut un pas înainte în industria gazelor, mă refer la un nou contract privind furnizarea a 10 miliarde de metri cubi pe an Chinei din Extremul Orient al Rusiei”, a mai afirmat Vladimir Putin.

Moscova trimite gaze către Beijing prin conducta sa Power of Siberia, care a început să pompeze gaze în 2019, și prin transportul de gaz natural lichefiat (GNL). Rusia a exportat 16,5 miliarde de metri cubi de gaz în China în 2021.

Conform unui acord anterior între cele două state, capacitatea de transport a gazului ar trebui să crească la 38 de miliarde de metri cubi până în 2025.

Livrările de gaze din China nu sunt direct legate de exporturile de gaze rusești către Europa, iar mai mult gaz rusesc pentru Beijing nu înseamnă automat mai puțin pentru Europa. Cu toate acestea, gazele servesc lui Putin drept o sursă suplimentară de venituri pe fondul amenințării tot mai mari cu sancțiunile SUA și UE.

Tehnologie și energie

În domeniul tehnologiei, Rusia și China au transmis că sunt pregătite să consolideze cooperarea în domeniul inteligenței artificiale și al securității informațiilor.

Cele două state au transmis că, în opinia lor, „orice încercări de a-și limita dreptul suveran de a reglementa segmentele naționale ale internetului și de a asigura securitatea lor sunt inacceptabile”.

Acordurile valorifică eforturile lui Putin de a diversifica exporturile rusești de energie în afara Occidentului, care au început la scurt timp după ce acesta a venit la putere în 1999. De atunci, Rusia a devenit principalul furnizor de energie al Chinei și și-a redus dependența de Occident pentru venituri.

Kremlinul a spus că cei doi președinți au discutat și despre necesitatea extinderii comerțului cu monedele naționale din cauza impredictibilității în jurul utilizării dolarului.

Președintele american Joe Biden a declarat că, printre sancțiunile pe care SUA intenționează să le aplice Rusiei în cazul unei invazii asupra Ucrainei, ar putea fi interzicerea de a efectua tranzacții cu dolari pentru companiile rusești.

Moscova neagă orice astfel de intenție, dar a acumulat deja peste 100.000 de soldați în apropierea graniței cu Ucraina pentru a atrage atenția Occidentului și pentru a insista asupra cererilor sale de garanții de securitate.