Rusia va deveni cel mai mare exportator global de grâu, în pofida introducerii unei taxe la exporturile de grâu, precum și a unei cote la exporturile de cereale, se arată într-o estimare realizată de Departamentul American al Agriculturii (USDA), informează site-ul rt.com.

În sezonul 2020 – 2021, care se încheie la 30 iunie, Rusia va deveni principalul exportator de grâu, după ce în sezonul precedent UE a depășit-o la vânzările de grâu peste hotare, arată datele USDA, scrie Agerpres.

Prețul la export pentru grâul rusesc a crescut după ce, la mijlocul lunii decembrie, autoritățile de la Moscova au aprobat introducerea unei taxe la export. Conform USDA, introducerea taxei la export nu va împiedica Rusia să redevină cel mai mare exportator global de grâu. Luni, președintele Uniunii Exportatorilor de Cereale din Rusia, Eduard Zernin, a declarat pentru pentru Reuters că Moscova analizează o posibilă majorare a taxelor la exporturile de grâu, preconizate în prezent la 25 de euro pe tonă în perioada 15 februarie – 30 iunie. Rusia, unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de grâu, încearcă să stabilizeze prețurile la alimente pe piața internă prin introducerea unei taxe la exporturile de greu, precum și a unei cote la exporturile de cereale și alte măsuri, după ce președintele Vladimir Putin a criticat majorarea prețurilor la alimente. “Taxa la exporturile de grâu este destinată să stabilizeze prețurile la cereale pe piața internă. Cu toate acestea, preconizata taxă de 25 de euro a fost deja aproape absorbită de piețele globale”, a spus Zernin. Luni, două surse din apropierea discuțiilor au declarat pentru Reuters că Guvernul rus analizează posibilitatea majorării taxei la exporturile de grâu până la 50 de euro pe tonă, adăugând că există șanse marți ca noul nivel al taxei să fie aprobat. Una din surse a mai spus că majorarea ar putea intra în vigoare din 15 februarie sau 15 martie, dacă va fi aprobată de Guvern.