Rușii au furat alimentele și medicamentele dintr-un camion care venea din România cu ajutoare pentru ucraineni, dar au lăsat șoferul în viață pentru că era român, povestește Vlad Gheorghe, fondatorul grupului ”Uniți pentru Ucraina”.

Pașaportul românesc e aur în Ucraina, povestește europarlamentarul Vlad Gheorghe, care oferă și un exemplu în acest sens, potrivit News.ro.

Soldații ruși au capturat și au furat toată încărcătura unui camion care venea cu alimente și medicamente din România pentru ucraineni, dar șoferul a scăpat cu viață pentru că era român.

„Un paşaport românesc în perioada asta e aur în Ucraina. Poţi să treci graniţa, poţi să pleci din ţară, poţi să faci multe lucruri. Chiar am o poveste pe care mi-au spus-o colegii noştri voluntari zilele trecute. Au trimis un camion care a fost capturat de ruşi.

Noi nu trimitem armamament, doar alimente, medicamente şi produse de igienă personală. Asta-i tot ce trimitem. Camionul respectiv a fost oprit de ruşi, au fost furate produsele. Dar pentru că acel camion avea numere româneşti şi şoferul avea paşaport românesc, nu i-au făcut nimic.

E emblematică imaginea asta: un camion special cu ajutoare trimis cu un şofer român spre Harkov a fost oprit de ruşi, a fost furat, dar şoferul a fost lăsat să se întoarcă cu camionul gol.

Dacă nu avea paşaport românesc, şoferul ar fi fost împuşcat, iar camionul ar fi fost furat cu totul. Deci scăparea şoferului a fost paşaportul românesc”, a declarat europarlamentarul Vlad Gheorghe.

Europarlamantarul a creat pe 11 februarie, chiar înaintea invadării Ucrainei de către Rusia, grupul ”Uniți pentru Ucraina”, care a venit în sprijinul refugiaților ucraineni. Comunitatea numără acum 280.000 de persoane care ajută refugiații cu bunuri, transport sau cazare.

„Avem nişte voluntari fantastici, câteva mii, care, în afara de managementul grupului, fac foarte multe lucruri pe teren. Noi am fost primii odată cu ONG-urile la punctele vamale unde veneau refugiaţi: la Otopeni, la Gara de Nord, unde erau punctele roşii şi, iaraşi, foarte important, am avut nişte voluntari care i-au sunat zi şi noapte pe cei care ofereau cazare ca să verifice, să vadă unde sunt”, spune Vlad Gheorghe.

„M-au impresionat oamenii care mă îmbrăţisau în gară pentru orice gest banal: de la o simplă informaţie, la o căutare din bazele noastre de date pentru o cazare etc. Tot ce era pentru mine banal, pentru ei era fantastic, le schimba lumea. Aceasta e povestea voluntarului: omul care face foarte puţin pentru el, dar care îi poate schimba viaţa refugiatului. Cred că asta e povestea care rămâne”, mai spune europarlamentarul.