Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, inaugurează astăzi o nouă moschee în Piața Taksim. El a visat să construiască o moschee în piață – inima cartierului aglomerat al vieții de noapte din Istanbul – încă din anii 1990, când era primar al orașului.

Momentul pare semnificativ. La aceeași dată, în 2013, o mână de activiști au organizat un protest pentru a se opune deciziei lui Erdogan de a dărâma parcul Gezi din apropiere pentru a face loc unui centru comercial. Mitingul s-a transformat în cele mai mari proteste antiguvernamentale din ultimii ani. Erdogan a dispus dispersarea violentă a demonstranților, iar organizatorii au fost arestați sub acuzația de terorism și răzvrătire. El a promis că va continua să transforme Taksim.

Nu vă așteptați la proteste de data aceasta. Erdogan a paralizat societatea civilă din Turcia. Mii de oameni zac în închisoare sub acuzații aberante de terorism. Disidența populară este echivalată cu trădarea. Turcii care se opun lui Erdogan nu prea mai au curaj să iasă în stradă.