În Aprilie 2021 CSM transmitea o notă ministerului prin care cerea mărirea salariilor cu 25% prin mărirea VSR (Valoarea Sectorială de Referinţă) de la 484 lei la 605 lei.

“Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a transmis o notă ministerului Justiției prin care cere alocarea fondurilor necesare pentru creșterea cu 25% a salariilor tuturor judecătorilor de la curțile de apel, tribunale și judecătorii din țară. Pretextul invocat de CSM este că în acest moment judecătorii de la Înalta Curte, din CSM și de la Inspecția Judiciară – instituții care au buget propriu – încasează salarii calculate la o valoare de referință sectorială de 605,22 de lei, în timp ce toți ceilalți judecători din țară au salariile calculate la o valoare de referință sectorială de 484,18 lei.” (hotnews.ro)

În Ianuarie 2022 este anunțată majorarea Valoarii Sectorială de Referinţă (VSR) pentru magistrați – în funcție de care se calculează salariul acestora – de la 465 de lei la 605 lei, prin ordinul emis de ministrul Cătălin Predoiu în data de 30 decembrie 2021.

“Salariile magistraților vor crește din nou, după ce a fost majorat de la 465 la 605 lei indicele în baza căruia se calculează acestea. Astfel, vor cește și pensiile speciale, pentru că acestea sunt raportate la drepturile salariale aflate în plată. Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, cel care a semnat ordinul în acest sens, susține că astfel Ministerul Justției va evita cheltuieli de zeci de milioane de lei pentru procese intentate de magistrați pentru recuperarea unor drepturi salariale” (hotnews.ro)

Așadar, dacă se ia în calcul VSR (Valoarea Sectorială de Referinţă) de 465 aferentă magistraților și cea comunicată în ordinul de ministru anunțat luna aceasta, în loc de cea de 484,14 la care erau calculate salariile încasate de judecători în aprilie 2021, rezultă o creștere de 30% în loc de 20% cat a fost comunicată inţial în presa: 465 + 465 * 30 / 100 = 604.5