Militanți din Fâșia Gaza au lansat rachete în Israel, iar in replică aviația israeliană a bombardat ținte pe teritoriul palestinian. Violențele de miercuri au avut loc după ce Israelul a semnat marți, la Casa Albă, cu medierea președintelui american Trump, acorduri de normalizare a relațiilor cu două țări arabe, Emiratele Arabe Unite și Bahrain.

Armata israeliană a spus că avioanele sale au efectuat aproximativ zece lovituri aeriene în Gaza, în dimineața de 16 septembrie, în timp ce de pe teritoriul controlat de gruparea militantă Hamas au fost lansate 15 rachete asupra unei comunități israeliene din apropierea graniței. Cu o zi mai devreme, o rachetă lansată din Gaza a lovit orașul israelian Ashdod, rănind două persoane.

„Nu sunt surprins de faptul că teroriștii palestinieni au tras în Israel exact în timpul acestei ceremonii istorice”, a declarat premierul israelian Benjamin Netanyahu, la Washington, unde a semnat acordurile de normalizare a relațiilor cu miniștrii de externe din Bahrein și Emiratele Arabe Unite.

„Vor să compromită pacea, dar nu vor reuși”, le-a mai spus Netanyahu jurnaliștilor.

Hamas a difuzat o declarație avertizând Israelul că va „plăti” pentru orice act de agresiune împotriva palestinienilor. Palestinienii care doresc să obțină un stat independent în Cisiordania ocupată de Israel și în Gaza văd în acordurile mediate de Statele Unite o lovitură aplicată acestei cauze și sprijinului din partea țărilor arabe.