Acasă Externe Scoția. Premierul Sturgeon propune organizarea unui nou referendum pentru independență pe 19 octombrie 2023

Scoția. Premierul Sturgeon propune organizarea unui nou referendum pentru independență pe 19 octombrie 2023

0
Scoția. Premierul Sturgeon propune organizarea unui nou referendum pentru independență pe 19 octombrie 2023

Scoția. Premierul Sturgeon, critic al Brexit și al lui Boris Johnson, propune organizarea unui nou referendum pentru independență pe 19 octombrie 2023. Demersul poate fi blocat însă de guvernul britanic și de justiție.

Prim-ministrul scoțian a precizat că guvernul pe care îl conduce are “un mandat clar”, de a organiza un alt vot pentru independență, după ce o inițiativă similară a fost respinsă la referendumul din 2014. Nicola Sturgeon spune că pe buletinul de vot din 19 octombrie 2023 va fi găsită întrebarea “Ar trebui Scoția să fie o țară independentă?”. 

Cu toate acestea, organizarea unui astfel de vot fără acordul guvernului de la Londra necesită aprobare din partea instanței. Premierul Sturgeon a declarat că a început procedura de depunere a actelor la Curtea Supremă pentru a forma cadrul legal al planului. 

În cazul în care instanța decide că un astfel de vot nu poate avea loc fără aprobarea guvernului Marii Britanii, Nicola Sturgeon a precizat că următoarele alegeri generale vor deveni un “referendum de facto”, iar singurul obiectiv al Partidului Național Scoțian va deveni obținerea independenței.

Aceasta a transmis însă că este “gata și dispusă” să negocieze condițiile organizării referendumului cu guvernul de la Londra și că îi va scrie premierului Boris Johnson pentru a-i cere acordul oficial pentru organizarea votului. 

Guvernul Marii Britanii a anulat anterior planurile Scoției de a obține independența, precizând că “nu este momentul pentru un alt referendum, iar problema a fost soluționată în 2014”. Boris Johnson a declarat anterior declarațiilor premierului scoțian că Marea Britanie “este mai puternică atunci când lucrează împreună”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.