Putin încă se gândește la ideea unui nou mandat, dar, pe măsură ce se apropie de 70 de ani, se fac pariuri pe Serghei Șoigu.

Chiar dacă Vladimir Putin a fost ales pentru prima dată președinte al Rusiei în 2000, el își exercită în prezent mandatul “zero” – conform legii care a “anulat” cele trei președinții anterioare și pe cea actuală.

Legislația, care îi permite să candideze pentru două mandate de șase ani în 2024 și 2030, a fost promovată în mod simbolic de deputatul Valentina Tereșkova, prima femeie care a zburat în spațiu în 1963.

“Oameni simpli m-au rugat pur și simplu” să prezint proiectul de lege, a spus ea, iar Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus dominată de loialiștii lui Putin, l-a adoptat în martie 2020.

“‘Nu acceptăm’ trebuie să fie singurele noastre cuvinte cu privire la anulare”, a avertizat liderul opoziției și cruciat anticorupție Alexey Navalny, liderul opoziției și luptător anticorupție, Alexey Navalny.

Câteva luni mai târziu, el a supraviețuit cu greu unei otrăviri cu agent neurotoxic despre care a afirmat că a fost orchestrată de Putin și a fost condamnat la doi ani și jumătate de închisoare în februarie anul acesta.

Putin încă mai meditează la ideea unui “prim” – sau, din punct de vedere tehnic, al cincilea – mandat.

“Nu am decis încă dacă voi candida în 2024”, a declarat el în decembrie 2020.

Încă din zorii președinției sale, el a proiectat imaginea unui atlet abstinent, în aer liber, care se pricepe la judo, înoată – uneori cu delfini – și călărește cai, ocazional și în mod faimos fără cămașă pe el.

Dar pe 7 octombrie, el împlinește 69 de ani – și mulți se întreabă cine îi va succeda și când.

Observatorii pro-Kremlin refuză chiar să numească potențialii săi succesori dintre membrii actualului cabinet.

“Desigur, scriu despre ei în documente clasificate, și mulți o fac, dar a-i numi în mod public înseamnă să le faci un favor de formă”, a declarat analistul Alexey Mukhin, care conduce Centrul de Informații Politice, un think-tank din Moscova.

El a spus că lista Kremlinului cu potențialii succesori va fi făcută publică după retragerea sau moartea lui Putin.

“Nu este vorba despre Putin, ci despre oamenii care sunt interesați să păstreze lista cu aceste nume până la ora X”, a declarat el pentru Al Jazeera.

Potrivit lui Serghei Biziukin, un activist al opoziției care a fost forțat să părăsească Rusia în 2019 după ce a încercat să candideze la președinție, “Putin este suspicios și secretos. Chiar dacă a ales pe cineva ca succesor, nu îl va dezvălui din timp”.

“Deși mă îndoiesc că se gândește să lase puterea să plece cât timp este în viață. Iar dictatorilor rareori le pasă de ceea ce se va întâmpla în continuare.”

Eliminarea adversarilor

Sub conducerea lui Putin, Kremlinul elimină cu scrupulozitate toți criticii carismatici.

Amenințările și presiunile l-au forțat pe Garry Kasparov, un fost campion de șah devenit lider al protestatarilor, să părăsească Rusia în 2013.

Scandalosul romancier Eduard Limonov, care a fondat partidul interzis National Bolshevik, a devenit un loialist al Kremlinului după anexarea Crimeei în 2014, pe care o susținea încă din anii 1990.

Primul prim-ministru al lui Putin, Mihail Kasyanov, care și-a unit forțele cu democrat-liberalul Boris Nemțov, s-a retras din politică după uciderea acestuia din urmă în 2015.

Irina Hakamada, un deputat care a candidat de trei ori împotriva lui Putin în 2004, este acum life coach și personalitate de televiziune.

Între timp, potențialii succesori din saloanele puterii au fost retrogradați la sinecuri irelevante.

Când cel de-al doilea mandat al lui Putin s-a încheiat în 2008, acesta l-a ales pe Dmitri Medvedev, subordonatul său de mult timp, un avocat neimportant, ca succesor temporar.

Medvedev a inițiat reforme prudente în timp ce Putin i-a servit drept premier înainte de a fi reales pentru a treia oară în 2012.

El i-a lăsat locul lui Medvedev – până anul trecut, când a dizolvat cabinetul lui Medvedev și l-a numit pe acesta în funcția de șef adjunct al Consiliului de Securitate.

Iar liderii a ceea ce criticii numesc “opoziția sistemică”, un trio de partide ale căror fracțiuni minoritare în Duma ar trebui – potrivit acestora – să creeze o iluzie de pluralism politic, sunt îmbătrâniți și fără vlagă din punct de vedere politic.

Comunistul Gennady Zyuganov, care a luat parte la fiecare campanie prezidențială din 1996, este renumit pentru lipsa de carismă – și are 77 de ani.

Vladimir Jirinovski, în vârstă de 75 de ani, este un ultranaționalist al cărui populism și excentricitate ieșite din comun se aseamănă de decenii cu cele ale fostului președinte american Donald Trump.

Jirinovski este considerat pe scară largă un clovn politic care ademenește dreptacii nemulțumiți și amenință Occidentul.

Cel mai mic partid de “opoziție sistemică”, O Rusie Justă, este condus de Serghei Mironov, în vârstă de 69 de ani, un fost geolog care a candidat de două ori la președinție, promițând să naționalizeze industria petrolieră și să transforme corupția în trădare.

A ieșit pe ultimul loc de ambele ori.

Unii observatori au pariat pe ministrul apărării Serghei Șoigu, cel mai longeviv membru al cabinetului rus și al doilea politician cel mai popular după Putin.

Shoigu este un om cu paradoxuri surprinzătoare.

Prenumele său este chintesențial rusesc, dar provine din Tuva, o provincie săracă de budiști vorbitori de limbă turcică, care se învecinează cu nord-vestul Chinei și care are unele dintre cele mai ridicate rate de crime și sinucideri din Rusia.

Unii intelectuali tuvani îl consideră chiar o reîncarnare a lui Subedei, un general mongol a cărui armată a devastat ceea ce astăzi sunt Rusia și Ucraina în urmă cu opt secole.

Shoigu și-a început cariera la începutul anilor 1990 ca șef al Ministerului pentru Situații de Urgență, transformându-l într-o structură extrem de eficientă și militarizată – și ajungând în fruntea tuturor clasamentelor politice cu ani înainte ca Putin să devină președinte.

Considerat un democrat liberal până la preluarea ministerului apărării în 2012, Shoigu a fost vârful de lance al celor mai mari progrese ale Kremlinului – anexarea Crimeei și salvarea guvernului președintelui sirian Bashar al-Assad.

Înaintea votului parlamentar din 19 septembrie, Putin l-a numit imaginea de afiș a Rusiei Unite, partidul de guvernământ care se prăbușește în mod rușinos în sondaje.

Shoigu, în vârstă de 66 de ani, este adesea văzut la televizor pescuind și vânând cu Putin – o ungere simbolică despre care unii spun că îl face cel mai probabil succesor.

“El are șanse serioase, mult mai mari decât oricine altcineva deocamdată”, a declarat pentru Al Jazeera Nikolay Mitrokhin, cercetător la Universitatea Bremen din Germania.