Pârtia Semenic-Văliug, din judeţul Caraş-Severin, cu o lungime de şase kilometri, are o dificultate medie şi este cea mai lungă pârtie de schi din România.

De Mica Unire, iubitorii de schi din Vestul ţării vor avea la dispoziţie una din cele mai spectaculoase pârtii din ţară: Semenic-Văliug. Traseul cel mare are şase kilometri, ceea ce înseamnă că este cea mai lungă din ţară, după cel de 4,6 kilometri de la Poiana Braşov.

Pârtiile de schi de pe Semenic pornesc de la altitudinea de 1.410 metri, iar cel mai lung traseu coboară până în satul Văliug, la Casa Baraj. După coborâre, urcarea se poate face doar cu autobuzele puse la dispoziţie de Primăria Reşiţa. Pârtia Semenic-Văliug a fost utilizată de schiori şi în trecut, însă nu era un loc amenajat. Municipalitatea din Reşiţa, în colaborare cu Primăria Văliug şi Consiliul Judeţean Caraş-Severin, intenţionează să transforme locul într-un veritabil magnet pentru turişti. „Noi am lucrat la amenajarea pârtiei încă din vară. Am făcut înierbare la trei variante de coborâre, printre care una de şase kilometri, una de patru kilometri – care intersectează traseul de şase kilometri la un anumit punct, şi una de doi kilometri, până la staţia intermediară. La ora asta le-am călcat cu ratracul, pentru că am avut zăpadă naturală. E cea mai lungă coborâre din România”, a declarat Ioan Popa, primarul Reşiţei. Întoarcerea pe vârf se face cu autobuzul Sunt două variante pregătite pentru schiori. Una care începe din pârtia Slalom Uriaş, iar cealaltă se desprinde din pârtia Crucea de brazi. Ambele variante au porţiunea finală la Casa Baraj.

Returul în staţiunea Semenic se face cu autobuzele care pleacă din jumătate în jumătate de oră, pe principiul primul venit, primul servit, în intervalul 9.30-16.30. Vor exista cinci sau şase autobuze. „Evenimentul de mâine (n.red. 24 ianuarie) se doreşte a fi unul de marketing, de promovare a acestei zone de către Primăria Reşiţa. Vom introduce autobuze care să poată transporta schiorii sus. Condiţia este să se achiziţioneze skipass-ul de o zi. Costă doar 100 de lei pe zi, spre deosebire de Poiana Braşov, unde am înţeles că e 260 de lei”, a mai spus Ioan Popa.

Pârtia nu e supravegheată de Salvamont

Schiorii trebuie să fie atenţi la orientare şi condiţii meteo, coborârea fiind făcută pe propria răspundere întrucât nu este supravegheată de Salvamont. „Noi nu am anunţat că vom deschide pârtii de schi omologate. Facem un serviciu de transport promoţional, pentru cei care vor să vadă acest areal schiabil. Am menţionat că nu există Salvamont, iar cine doreşte să facă această prospecţiune, o face pe propria răspundere. Şi până acum s-a schiat pe această pârtie, doar că oamenii nu aveau cu ce să urce. Chiar astăzi am fost pe pârtie şi am găsit vreo 25 de persoane care făceau schi de tură. Urcă pe schi în sus, îşi schimbă tricoul transpirat şi apoi coboară. Lumea e liberă să facă ce vrea”, a declarat Popa. „E o pârtie între roşu şi albastru, nu e pârtie neagră. Au coborât oameni care abia ştiau să schieze, pe vremea în care erau nişte coborâri mai abrupte. Acum e mai aranjată, e o pârtie pe care se poate schia ca afară. Niciun traseu din lumea asta nu e supravegheat peste tot. Salvamontiştii sunt pe munte, ei intervin dacă e nevoie. Sfatul meu e ca pe pârtia asta să meargă cei care au un pic de habar să schieze. La schi se pot întâmpla accidente nasoale, aşa că oamenii trebuie să fie conştienţi, nu să se ducă ca nebunii. Pârtia acum e foarte largă, înainte dacă veneau trei schiori trebuia să avem grijă să nu ne lovim. Era foarte înghesuită. Acum zici că e pistă pentru un avion Boeing”, a completat Sorin Blaga, primarul comunei Văliug.

Autorităţile speră ca peste doi-trei ani la Semenic să urce între 5.000-6.000 de oameni, într-un weekend. Sunt vizaţi locuitorii din judeţele Caraş-Severin, Timiş, Arad, Hunedoara, dar şi din Serbia şi Ungaria. „Clar vor veni dacă oferi condiţii bune, preţuri bune, mâncare bună. În plus, e şi aproape, nu trebuie să conduci 700 de kilometri, ci 100-150 de kilometri”, a completat Sorin Blaga.