Omul de afaceri Ceslav Ciuhrii (47 de ani), fiul celebrului academician Mircea Ciuhrii, a început dezvoltarea primei sale fabrici de medicamente din România, în localitatea ieșeană Tomești, unde va produce sub brandul Newtone, comercializat de mai mulți ani și în farmaciile locale, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.

„Sediul firmei Newtone Laboratories a fost schimbat în vara anului trecut din București în Tomești, iar aceasta este prima fabrică pe care o construim în România. Grupul de companii mai are o fabrică în Republica Moldova, unde se fac o parte din produsele comercializate astăzi. Costul de construcție al fabricii este de circa 5 milioane de euro, dar nu include și echipamentele. Construcția ar trebui să fie gata în această toamnă, după care urmează un an de montare a echipamentelor și testări, până a începe producția“, a declarat, pentru Profit.ro, Cornelius Gâscă, directorul financiar al Newtone Laboratories.

Fabrica din satul Tomești, de lângă municipiul Iași, este construită pe un teren în suprafață de 3,1 hectare și va avea un regim de înălțime format din parter, plus etaj și etaj tehnic, cu o suprafață desfășurată de circa 9.500 de metri pătrați.

Fabrica va avea o capacitate de producție de 24.000 de fiole de 1 și 2 ml pe oră, în maxim 10 serii pe lună; va dispune și de o linie de dozare de supozitoare de 22.000 de supozitoare pe oră, cu o masă de la 1 la 3 gr, în maxim 20 de serii de supozitoare pe lună; și o linie de producție creme de circa 3.600 de tuburi pe oră, potrivit documentelor analizate de Profit.ro.

Newtone Laboratories comercializează suplimentele alimentare Imuheptin și Imupurin, medicamentul Adenoprosin și o serie de șampoane, balsam și loțiuni.

Firma Newtone Laboratories este deținută integral de biotehnologul Ceslav Ciuhrii, fiul academicianului Mircea Ciuhrii, cunoscut pentru realizarea de medicamente din țesut de insecte. Ceslav Ciuhrii desfășoară și activități imobiliare în Republica Moldova, prin intermediul Regata Imobiliare, firmă special achiziționată pentru a facilita intrarea retailerului german Kaufland pe piața din Moldova. Omul de afaceri a vândut patru terenuri pentru 4 din cele 5 hipermaketuri deschise de Kaufland în Moldova anul trecut și anul acesta.