German Minister of Finance Olaf Scholz, German Chancellor Angela Merkel and German Minister of Economics and Energy Peter Altmaier German government cabinet meeting, Berlin, Germany - 03 Feb 2021 German Cabinet will discuss, among other things, the draft law to adapt copyright law to the requirements of the digital single market.,Image: 588387041, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Vice-cancelarul Olaf Scholz a atacat-o pe Ursula von der Leyen într-o reuniune furtunoasă a cabinetului. Şi Angela Merkel se confruntă cu critici pentru că a lăsat programul de vaccinare în administratrea Bruxellesului.

Programul de vaccinare din Germania este sub media UE.

Olaf Scholz – al cărui partid s-a opus numirii lui von der Leyen în funcţia de şef al Comisiei Europene în 2019, arătând o serie de gafe când era ministru german al apărării – se spune că a descris campania de vaccinare drept o „ruşine”.

Publicaţia germană Bild precizează că Angela Merkel a apărat-o pe von der Leyen, dar a fost la rândul ei ţinta criticilor pentru că a lăsat Bruxellesul să preia conducerea campaniei de vaccinare.

Doar 2,34 la sută din populaţia UE de 447 milioane a primit până acum o doză de vaccin, Germania abia depăşind media în timp ce Marea Britanie a reuşit să vaccineze 14,21 la sută.

La fel ca von der Leyen, miniştrii germani sunt nemulţumiţi de comisarul european pentru sănătate Stella Kyriakides – care nu a reuşit să obţină un contract cu Pfizer până în noiembrie, când Marea Britanie şi SUA au încheiat acorduri în iulie anul trecut.

Întârzierile în transporturile Pfizer şi AstraZeneca şi normele birocratice au fost printre problemele care afectează implementarea campaniei de vaccinare în UE.

Ursula von der Leyen a spus că UE a început mai târziu, deoarece „nu a fost de acord să facă compromisuri” în materie de siguranţă.