Acasă Externe Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a declarat pentru France 24 despre vizita sa la Moscova: „Umilit? Nu. Am fost agresat de ruşi”

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a declarat pentru France 24 despre vizita sa la Moscova: „Umilit? Nu. Am fost agresat de ruşi”

0
Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a declarat pentru France 24 despre vizita sa la Moscova: „Umilit? Nu. Am fost agresat de ruşi”

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a revenit asupra vizitei sale la Moscova din februarie, într-un interviu pentru France 24: „Inviţi pe cineva şi profiţi de vizita sa pentru a anunţa expulzarea de diplomaţi. Asta este o agresiune. Este un lucru care nu se face în diplomaţie”. Un pas greşit diplomatic care fac relaţiile dintre Rusia şi UE să fie „într-un punct mort”, a explicat Borrell.

Cât despre anularea călătoriei sale în Chile, acest lucru arată, după părerea lui, că „încă nu reuşim să oprim pandemia”. „Nu pot pleca în Chile, care a vaccinat 40% din populaţie şi care trebuie totuşi să facă faţă unui nou val de contaminări”.

Josep Borrell apără de asemenea Uniunea Europeană, acuzată că blochează exporturile de vaccinuri: „Am dat cetăţenilor noştri 80 de milioane de doze şi am exportat 77 de milioane. Câte au exportat Statele Unite? Zero. Câte a exportat Regatul Unit? Zero. (…) Pe cine trebuie să ne supărăm?”.

În ce priveşte lovitura de stat din Myanmar şi represiunea care a urmat, şeful diplomaţiei europene a denunțat „o ruşine pentru omenire”. „Este un masacru al cetăţenilor făcut de armată”.

Uniunea Europeană încearcă de asemenea să reînnoade dialogul cu Turcia: „Am decis să întindem mâna Turciei, să aruncăm un pod peste Bosfor. (…) Deci nu-mi vorbiţi despre sancţiuni, dimpotrivă, luăm în calcul o abordare pozitivă. Şi dacă abordarea pozitivă nu merge, vom vedea ce trebuie făcut”.

Potrivit lui Josep Borrell, UE nu poate reveni deocamdată asupra pactului semnat cu Turcia în 2016: „Credeţi că europenii sunt gata să primească pe teritoriul lor 4 milioane de refugiaţi sirieni? Pentru că dacă sunt gata, haide! Dar evident că nu sunt gata. (…) Dacă rămân în Turcia, trebuie să ajutăm Turcia să facă faţă costului economic şi social pe care îl reprezintă aceasta”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.