Germania. Presa scrie că ministrul de Interne vrea să îl schimbe din funcție pe șeful securității cibernetice a țării, după ce au apărut informații că ar fi avut contacte cu persoane apropiate de serviciile ruse de informații.

Conform mai multor publicații germane, Ministerul de Interne a transmis că “examinează posibilitatea unei schimbări rapide a președintelui” Oficiului Federal pentru Securitatea Informației. Arne Schonbohm ar fi avut contacte cu diferiți indivizi implicați în activitățile Serviciului Federal de Securitate al Rusiei.

Instituțiile de presă germane scriu că presupusele interacțiuni ale lui Schönbohm cu agenții ruși ar fi fost stabilite prin intermediul Consiliul de Securitate Cibernetică din Germania. Schonbohm este unul dintre fondatorii instituției, care are printre membrii săi și o companie germană subsidiară a unei firme rusești, fondată și condusă de un fost angajat al KGB, fosta agenție rusă de spionaj din epoca sovietică.

Deutsche Welle scrie că autoritățile germane preferă însă să-i atribuie lui Schonbohm o altă funcție în cadrul Oficiului Federal pentru Securitatea Informației, evitând să-l îndepărteze definitiv din cauza prevederilor legii serviciului public, care limitează concedierea funcționarilor publici.

Konstantin von Notz, șeful comisiei parlamentare de supraveghere a agențiilor de informații din Germania, a declarat că “aceste acuzații trebuie investigate în mod serios”.