Șeful spionajului britanic avertizează că China și Rusia se întrec în a stăpâni inteligența artificială

Șeful serviciului de spionaj extern al Marii Britanii atrage atenția că China și Rusia se întrec în a stăpâni inteligența artificială într-un mod care ar putea revoluționa geopolitica în următorii 10 ani.

Richard Moore, care conduce Serviciul Secret de Informații, cunoscut sub numele de MI6, urmează să țină marți primul său discurs public de când a devenit șef al organizației.

În extrasele discursului publicate în avans de guvernul britanic, acesta va spune că ingineria cuantică, biologia artificială, volumele uriașe de date și progresele în materie de putere informatică reprezintă o amenințare care trebuie abordată de puterile democratice.

“Adversarii noștri investesc bani și ambiție în stăpânirea inteligenței artificiale, a calculului cuantic și a biologiei sintetice, pentru că știu că stăpânirea acestor tehnologii le va oferi o pârghie”, va spune Moore, care rareori ține discursuri publice, atunci când își va expune viziunea asupra amenințărilor actuale.

Spionii lumii încearcă să se confrunte cu progresele seismice ale tehnologiei care pun la încercare operațiunile tradiționale de spionaj conduse de oameni, care au dominat spionajul timp de mii de ani.

Moore, un fost diplomat, a devenit șef al MI6 în octombrie 2020.

Vorbind la think tank-ul Institute for International and Strategic Studies, el va sublinia că progresul tehnologic din următorul deceniu ar putea depăși toate progresele tehnologice realizate în ultimul secol.

“Ca societate, încă nu am internalizat acest fapt crud și impactul său potențial asupra geopoliticii globale. Dar acesta este un punct de interes pentru MI6”, va spune el.

O preocupare deosebită pentru spionii din democrațiile liberale ale lumii sunt agențiile de informații rusești și chineze, care s-au grăbit să valorifice puterea unei serii de tehnologii sofisticate, uneori într-un ritm mai rapid decât în Occident.

Agențiile de informații occidentale se tem că Beijingul ar putea domina toate tehnologiile emergente cheie în decurs de câteva decenii, în special inteligența artificială, biologia sintetică și genetica.

Ascensiunea economică și militară a Chinei din ultimii 40 de ani este considerată unul dintre cele mai importante evenimente geopolitice din ultima perioadă, alături de căderea Uniunii Sovietice în 1991, care a pus capăt Războiului Rece.

MI6, descris de romancieri ca fiind angajatorul unora dintre cei mai memorabili spioni fictivi, de la George Smiley al lui John le Carré până la James Bond al lui Ian Fleming, operează peste hotare și are misiunea de a apăra Regatul Unit și interesele acestuia.

Moore spune că serviciul va trebui să renunțe la o parte din secretul său adânc înrădăcinat și să colaboreze cu firmele de tehnologie pentru a combate amenințările care se dezvoltă rapid.

MI6 și agențiile de informații occidentale vor trebui “să devină mai deschise pentru a rămâne secrete” într-o lume a schimbărilor tehnologice destabilizatoare, va spune el.

“Nu putem spera să replicăm industria tehnologică globală, așa că trebuie să profităm de ea”.

Agenția a devenit mai deschisă în ultimii ani, permițând chiar publicarea unui istoric autorizat, deși acesta acoperă doar perioada de până în 1949.

MI6 a început să își numească public șeful, care folosește numele de cod C și este singurul membru identificabil public al organizației, în anii 1990.