Democraţii nu au reuşit să adune numărul necesar de voturi pentru a-l condamna pe Donald Trump în Senatul SUA în al doilea său proces de impeachment, relatează AFP şi Reuters.

Doar 57 de senatori au votat în favoarea punerii sub acuzare, în vreme ce 43 (republicani) au votat ”împotrivă”.

Pentru punerea sub acuzare erau necesare minimum 67 de voturi. Democrații și republicanii sunt la egalitate în Senat, fiecare partid deținând câte 50 din cele 100 de mandate.

Totuşi, şapte republicani au votat împotriva lui Trump în cadrul celui de al doilea proces de impeachment.

Este vorba despre Mitt Romney, care a votat pentru condamnarea lui Trump şi în primul proces de impeachment, Richard Burr, Bill Cassidy, Susan Collins, Ben Sasse, Pat Toomey şi Lisa Murkowski.

Este pentru a doua oară în termen de 12 luni când Donald Trump supravieţuieşte unui proces de impeachment. Pentru democraţi miza era ca acestuia să i se interzică să mai deţină vreodată o funcţie publică.

Liderul senatorilor republicani Mitch McConnell l-a acuzat pe Donald Trump că este „responsabil” de asaltul criminal asupra Capitoliului, la puţin timp după ce a votat pentru achitarea sa în cadrul procesului istoric de impeachment.

„Nu există nicio îndoială că preşedintele Trump este, practic şi moral, responsabil pentru provocarea evenimentelor din acea zi” de 6 ianuarie, a declarat influentul senator, care şi-a justificat votul afirmând că a votat pentru achitarea sa întrucât Senatul nu este competent să judece un fost preşedinte.

„Oamenii care au pătruns în clădire credeau că acţionează la dorinţele şi instrucţiunile preşedintelui lor”, a adăugat el.

Ei au acţionat astfel „pentru că omul cel mai puternic de pe planetă i-a minţit”, refuzând să-şi recunoască înfrângerea în alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie, a mai spus el.

În cadrul dezbaterilor din Senat, democrata Madeleine Dean din Pennsylvania a reiterat argumentul că susţinătorii lui Trump au crezut că acţionează la ordinul fostului preşedinte atunci când au luat cu asalt Capitoliul american pe 6 ianuarie.

Democratul Jamie Raskin, din Maryland, şi-a încheiat pledoaria cu un mesaj către senatori, afirmând că procesul de impeachment este mai mult despre „cine suntem noi” decât despre Trump.

„Acesta este aproape sigur modul în care istoria îşi va aminti de voi. Este aceasta America? Ce fel de Americă va fi? Literal, acest lucru este în mâinile voastre”, a spus Raskin.