Boxes of Sputnik V vaccines are ready to be unloaded from a truck at a warehouse of Hungaropharma, a Hungarian pharmaceutical wholesale company, in Budapest, Hungary, Thursday, March 4, 2021. (Zoltan Mathe/MTI via AP)

Vaccinurile Sputnik V din Slovacia nu sunt identice cu cele descrise de revista științifică “Lancet”, prin urmare nu s-a putut lua nicio decizie de utilizare a acestora – conform raportului Oficiului de Stat pentru Controlul Medicamentelor (SUKL) și al Ministerului Sănătății local, raport care este disponibil pe site-ul ziarului slovac „DennikN”.

Conținutul acestui raport nu au fost insă deocamdată confirmate de SUKL și de Ministerul Sănătății slovac.

Potrivit informațiilor din portal, vaccinul rus, care a fost adus în Slovacia de către premierul de atunci Igor Matovicz, a fost supus testelor în laboratoarele SUKL, dar pe baza lor nu este posibil să se decidă cu siguranță utilizarea unui preparat care nu este aprobat de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA). Decizia a fost imposibil de luat fără acces la toate documentele referitoare la producția în sine și la siguranța vaccinului Sputnik V rus.

Potrivit portalului, raportul arată că vaccinul din Rusia, importat de Matovicz și testat la SUKL și la Centrul de Biomedicină al Academiei Slovace de Științe, nu este identic cu cel descris în februarie 2021 în prestigioasa revistă științifică „Lancet”. “.

Eșantioanele testate sunt, de asemenea, diferite de vaccinurile rusești administrate în alte țări. În Uniunea Europeană, Sputnik V mai este folosit în Ungaria. Slovacia a importat la 1 martie anul acesta un lot de 200 de mii de bucăți de vaccinuri din cele două milioane comandate. Autoritățile slovace nu au confirmat acceptarea livrărilor suplimentare de vaccin rusesc.

A fost adus în Slovacia printr-o procedură secretă, care a afectat relațiile dintre partidele coaliției guvernamentale, criza dintre acestea și, în cele din urmă, reconstrucția guvernului. Eduard Heger, fostul ministru al finanțelor, a devenit noul prim-ministru, iar fostul prim-ministru a preluat ministerul său. Marek Krajczi, care a fost ministrul sănătății, este și el absent din guvern și și-a dat consimțământul pentru utilizarea acestuia, condiționându-l de rezultatele cercetării SUKL.

The Lancet a informat pe 2 februarie în ediţia internaţională că vaccinul rusesc Sputnik V a prezentat o eficienţă de 91,6% în prevenirea îmbolnăvirilor cu maladia COVID-19, potrivit datelor medicale furnizate de faza III a studiului clinic, care au fost analizate de mai mulţi oameni de ştiinţă.