Acasă Externe Slovacia renunţă oficial la utilizarea vaccinului rusesc împotriva Covid-19 Sputnik V

Slovacia renunţă oficial la utilizarea vaccinului rusesc împotriva Covid-19 Sputnik V

0
Slovacia renunţă oficial la utilizarea vaccinului rusesc împotriva Covid-19 Sputnik V

”În total, peste 18.500 de persoane au fost vaccinate cu Sputnik V”, a precizat o purtătoare de cuvânt a Ministerul slovac al Sănătăţii, Zuzana Eliasova. Slovacia a cumpărat în martie 200.000 de doze de vaccin Sputnik V – al doilea stat membru al Uniunii Europene (UE), după Ungaria, care a folosit acest produs, care nu a fost autorizat de către Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA).

Această achiziţie a împărţit clasa politică şi a condus la demisia premierului Igor Matovic. Igor Matovic şi minisrtrul său al Sănătăţii Marek Krajci au fost nevoiţi să demisioneze după ce trei membri ai coaliţiei cvadripartide aflate la putere s-au opus achiziţiei. Pe de altă parte, cererea publicului faţă de vaccinul rusesc a fost extrem de slabă.

Un nou guvern, condus de către Eduard Heger, a fost desemnat la 1 aprilie. Rusia a cumpărat în iulie 100.000 din dozele de Sputnik V nefolosite de Slovacia. Eduard Heger a subliniat, într-un interviu acordat AFP, că decizia Slovaciei de a achiziţiona vaccinul rusesc a fost luată din cauza presiunii care exista la vremea respectivă cu privire la livrarea vaccinurilor.

”Decizia a fost luată sub impactul foarte puternic, probabil cel mai puternic, al pandemiei (covid-19). Aveam nevoie de un număr mare de vaccinuri”, a adăugat el.

”Cu informaţiile de care dispunem în prezent, nu cred că o asemenea decizie ar fi fost luată” atunci, a subliniat el. Slovacia, o ţară cu 5,4 milioane de locuitori, a înregistrat în total 394.923 de cazuri de covid-19 şi 12.548 de morţi din cauza noului coronavirus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.