Unui șofer din Germania i s-a interzis să conducă timp de o lună după ce a făcut accident fiindcă a încercat să-și regleze din mers viteza ștergătoarelor la automobilul său, Tesla Model 3, pe ecranul tactil al vehiculului, aceasta fiind o operațiune care se face prin sistemul de infotainment.

Trecerea de la instrumentele clasice, fizice la reglaje făcute pe ecrane tactile cât mai mari este în prezent foarte trendy in industria autovehiculelor, de la variante accesibile precum modele Peugeot până la variante scumpe, premium de la Audi și alții.

Tesla face un pas mai departe cu Model 3 – afișajul central chiar înlocuiește grupul de instrumente. Între timp, deși ștergătoarele de parbriz pot fi controlate într-o oarecare măsură printr-o tijă clasică montată pe coloană, trebuie folosit ecranul tactil pentru a schimba viteza acestora sau a activa modul auto. Acest lucru se pare că a distras destul de mult pe un șofer – potrivit unei instanțe de judecată din Germania – care s-a luptat cu setările ștergătorului până a ieșit de pe Bundesautobahn 36 și a intrat în mai mulți copaci de pe marginea drumului în martie anul trecut. Bărbatul a primit ordin să plătească o amendă de 200 de euro și o interdicție de a conduce autovehiculul timp de o lună în august 2019. Instanța a decis că accidentul s-a datorat „folosirii necorespunzătoare a unui dispozitiv electronic în conformitate cu secțiunea 23 (1) din traficul rutier – Regulamente ”.

Instanța de judecată a hotărât că operarea sistemului de infotainment al mașinii este similară cu folosirea dispozitivelor mobile, așa că trebuie efectuată în condiții de siguranță. Tesla Model 3 are funcții de comandă vocală suficient de evoluate încât să cuprindă și această operațiune (schimbarea vitezei ștergătoarelor), însă majoritatea utilizatorilor preferă operarea tactilă a comenzilor decât dictarea lor, lucru care poate fi anevoios uneori.