Liz Truss va câștiga cu o diferență decisivă competiția pentru șefia Partidului Conservator de luna viitoare, potrivit unui sondaj exclusiv Sky News care îi oferă ministrului de externe un avans de 32 de puncte față de rivalul Rishi Sunak, transmite news.sky.com

Sondajul arată, de asemenea, că moștenirea și personalitatea lui Boris Johnson este posibil să planeze asupra viitorului prim-ministru, deoarece există un regret uriaș în rândul membrilor conservatori pentru decizia de a-l demite în iulie.

Sondajul YouGov sugerează că 66% dintre membri votează pentru dna Truss și 34% îl susțin pe dl Sunak, după ce sunt excluși cei care nu știu sau nu vor vota.

Cursa s-a restrâns foarte puțin de la un sondaj YouGov realizat în rândul membrilor cu puțin peste două săptămâni în urmă, când dna Truss avea un avans de 38 de puncte procentuale.

De atunci, au avut loc o serie de întâlniri televizate de testare între candidați, inclusiv emisiunea specială Sky News „The Battle for Number 10”, care s-a încheiat cu majoritatea audienței susținându-l pe dl Sunak.

Cu toate acestea, îmbunătățirea treptată a norocului său, evidentă în acest sondaj, nu ar fi deloc suficientă pentru a-i salva competiția.

Aproximativ 13% spun că nu s-au decis încă cum vor vota sau că nu vor vota.

În sondaj, care s-a încheiat miercuri dimineață, 57% dintre respondenți spun că au votat deja, iar 38% spun că nu au votat încă, dar intenționează să o facă.

Dintre cei care au votat deja, 68% au ales-o pe dna Truss și 31% pe dl Sunak.

Dintre cei care încă nu au votat, 44% spun că vor opta pentru dna Truss, 29% spun că îl vor alege pe dl Sunak, în timp ce 26% spun că nu știu.

Sondajul arată clar că actualul prim-ministru este încă foarte apreciat în rândul membrilor conservatori și că orice succesor ar putea fi comparat în mod nefavorabil cu el de către membrii conservatori.

În total, 55% spun că parlamentarii conservatori au greșit când l-au forțat efectiv pe dl Johnson să demisioneze, în timp ce 40% spun că au avut dreptate.

Dacă dl Johnson ar fi încă în competiție alături de dl Sunak și de dna Truss, 46% ar vota pentru dl Johnson, 24% pentru dna Truss și 23% pentru dl Sunak.

În mod similar, 44% spun că dl Johnson ar fi cel mai bun prim-ministru, 24% dna Truss și 23% dl Sunak, iar de două ori mai mulți membri conservatori cred că dl Johnson l-ar învinge pe Sir Keir Starmer în alegeri.

Există îndoieli cu privire la capacitatea probabilului învingător de a câștiga țara.

Sondajul a constatat că 40% dintre membrii conservatori cred că o victorie a dnei Truss ar duce la un parlament fără majoritate sau la o majoritate laburistă, iar cifrele sunt mai proaste pentru dl Sunak.

Un alt domeniu provocator pentru dna Truss, dacă va intra la guvernare, este evident în sondaj în ceea ce privește problema sprijinului economic pentru a ajuta la criza costului vieții.

Truss a acordat prioritate reducerii impozitelor în detrimentul combaterii inflației.

Cu toate acestea, 63% dintre respondenți spun că prioritatea ar trebui să fie ținerea sub control a inflației, în timp ce 33% spun că obiectivul numărul unu ar trebui să fie reducerea impozitelor populației.

Iar 65% dintre membrii conservatori susțin un impozit pe veniturile excepționale – un lucru pe care dna Truss nu îl agreează – în timp ce 31% se opun.

Între timp, în sondaj există dovezi ale unor tensiuni personale adânc înrădăcinate rezultate din campanie.

Aproximativ 35% dintre membrii partidului spun că dna Truss nu ar trebui să-l includă pe dl Sunak în viitorul său cabinet, în timp ce 52% spun că ar trebui, ceea ce sugerează că o mare minoritate are o părere extrem de negativă despre fostul cancelar.

YouGov a intervievat 1.089 de membri conservatori între 12 și 17 august pentru Sky News.