Curtea superioară a Spaniei a decis că măsurile de lockdown decise anul trecut de către autorități au fost neconstituționale, anunță BBC.com. Această hotărâre lasă teoretic posibilitatea cetățenilor amendați pentru încălcarea regulilor să dea statul în judecată pentru recuperarea banilor, însă instanța a explicat că nu va permite astfel de procese. Hotărârea judecătorească a fost ca răspuns la un proces intentat de partidul politic de extremă dreaptă Vox.

Guvernul spaniol a declarat stare de urgență la 14 martie 2020, pentru a reduce primul val de infectări cu noul coronavirus. La acea vreme, cazurile și decesele asociate COVID erau în creștere, iar spitalele erau copleșite de situație. De atunci, peste 81.000 de persoane din Spania au murit de COVID.  Oamenilor li s-a ordonat să rămână în case, iar toate afacerile, cu excepția celor esențiale, au fost închise. Legile au rămasîn vigoare până în iunie 2020, deși unele restricții au fost aplicate din nou, atunci când țara s-a confruntat cu un al doilea val pandemic.

Decizie similară și în octombrie 2020

Magistrații Curții Supreme din Spania au suspendat în octombrie 2020 lockdown-ul aplicat Madridului și altor nouă orașe din regiune, cuprinse atunci de un val mare de cazuri de infectare cu SARS CoV-2. Ministerul Sănătății a hotărât atunci închiderea localităților care au o incidență de peste 500 de cazuri la suta de mii de persoane și o rată de ocupare a saloanelor de terapie intensivă de peste 35%. Ordinul a fost emis în baza unui acord semnat de majoritatea comunităților autonome din Spania, inclusiv de Madrid, care ulterior s-a răzgândit. Judecătorii au considerat că interzicerea circulației persoanelor dintr-o localitate în alta încalcă drepturile fundamentale. Autoritățile din Madrid au retras toate interdicțiile, dar au cerut populației să evite deplasările și au anunțat că în cel mai scurt timp vor reveni cu un nou ordin.