Femeile care suferă de dureri menstruale severe vor putea să își ia concediu de la locul de muncă până la trei zile în fiecare lună, conform unui plan de reformă care urmează să fie aprobat de guvernul spaniol săptămâna viitoare.

Proiectul de reformă, dezvăluit de postul de radio Cadena Ser, va face din Spania prima țară occidentală care va oferi dreptul la concediu menstrual, conform căruia femeilor li se va garanta timp liber în timpul menstruației.

În prezent, doar unele țări asiatice, printre care Japonia, Coreea de Sud și Indonezia, precum și Zambia, din Africa, acordă concediu menstrual.

Potrivit Societății spaniole de ginecologie și obstetrică, aproximativ o treime dintre femeile care au menstruație suferă de dureri severe, cunoscute sub numele de dismenoree, proporția crescând dacă se iau în calcul și durerile premenstruale. Simptomele dismenoreei includ dureri abdominale acute, dureri de cap, diaree și febră.

“Dacă cineva are o boală cu astfel de simptome se acordă o incapacitate temporară de muncă, așa că același lucru ar trebui să se întâmple și cu menstruația – permițând unei femei cu o menstruație foarte dureroasă să stea acasă”, a declarat Angela Rodriguez, secretar de stat pentru egalitate, pentru ziarul El Periodico.

Reforma, care urmează să fie aprobată la ședința de marțea viitoare a cabinetului, include și alte măsuri pentru îmbunătățirea sănătății menstruale, cum ar fi obligativitatea ca școlile să furnizeze absorbante sanitare pentru fetele care au nevoie de ele.

De asemenea, absorbantele și tampoanele igienice vor fi oferite gratuit femeilor aflate în situații sociale marginalizate și li se va elimina TVA-ul din prețul de vânzare în supermarketuri – o cerere de lungă durată a femeilor din Spania.

În cadrul aceluiași pachet de reforme, guvernul de stânga al Spaniei intenționează să facă avortul mai accesibil pe scară largă prin eliminarea cerinței privind permisiunea părinților pentru tinerele de 16 și 17 ani și garantarea accesului la întreruperi de sarcină în spitalele publice.

În prezent, zone întregi din țară sunt zone în care nu se practică avortul din cauza politicilor de excludere voluntară, în temeiul cărora medicii pot refuza să practice avorturi din motive etice.

Avortul, disponibil la cerere până la 14 săptămâni de sarcină, rămâne o problemă care divizează în Spania, majoritar catolică. Parlamentul țării a transformat recent în infracțiune penală hărțuirea sau intimidarea femeilor cu scopul de a le împiedica dreptul la avort, ca răspuns la protestele frecvente din fața clinicilor de avort.