Serviciul de informații german (Oficiul federal pentru Protecția Constituției – BfV) acuză doi înalți funcționari din cadrul Ministerului Economiei că au spionat pentru Rusia, transmite publicația Die Zeit. Suspecții, deocamdată neidentificați, lucrează într-un domeniu sensibil al politicii energetice și au „anomalii biografice”.

„Zeit” a scris că Ministerul Economiei a predat cazul Oficiului pentru Protecția Constituției după ce au apărut suspiciuni interne împotriva celor afectați. Oficialii au atras atenția pentru că au adoptat o poziție vizibil pro-rusă în propunerile privind politica în domeniul gazelor și al energiei. Ministerul pentru Protecția Constituției a verificat CV-urile oficialilor și a găsit „anomalii biografice”, a relatat ziarul, citând surse nespecificate din Berlin. Într-unul dintre cazuri, era vorba despre o vizită de studiu în Rusia.

Potrivit raportului, ofițerii de informații au urmărit, de asemenea, mișcările de călătorie și au verificat dacă zborurile au fost efectuate exclusiv din motive oficiale sau dacă au existat eventual „ocolișuri suspecte”. De asemenea, au fost verificate prieteniile private și relațiile personale cu rușii. Ziarul a scris că s-a vorbit despre o „apropiere emoțională față de Rusia” pe care oficialii o aveau în mod evident. Cu toate acestea, nu existau dovezi solide că ar fi vorba de fapt de unul sau mai mulți spioni.

Persoanele în cauză lucrează într-un domeniu deosebit de sensibil care se ocupă de politica energetică a guvernului federal, a relatat Die Zeit. O purtătoare de cuvânt a ministerului a declarat că departamentul nu poate comenta cazurile individuale.

Dacă se confirmă, acest caz ar reprezenta o breșă de securitate spectaculoasă într-un moment extrem de sensibil pentru Germania și pentru Europa.

Puternicul minister se află sub conducerea ministrului economiei și climei, Robert Habeck, care este și adjunctul cancelarului Olaf Scholz. Acesta joacă un rol-cheie în pregătirea Germaniei pentru a face față unei crize energetice, în condițiile în care președintele rus Vladimir Putin reduce livrările de gaze ca răspuns la sancțiunile occidentale impuse de invazia sa în Ucraina.

Una dintre cele mai sensibile întrebări cu care s-au confruntat oficialii germani a fost dacă să meargă mai departe cu Nord Stream 2, un gazoduct planificat din Rusia.

De ani de zile, guvernele germane au apărat proiectul Nord Stream 2 ca fiind “pur comercial”. Proiectul gazoductului a fost oprit după invazia Ucrainei, dar Die Zeit a relatat că au fost ridicate probleme de securitate cu privire la conținutul documentelor interne referitoare la Nord Stream 2.

La începutul acestui an, consilierii lui Habeck au apelat la BfV pentru asistență în legătură cu “inconsecvențele din documentele interne privind Nord Stream 2 și nivelul de umplere a instalațiilor de stocare a gazelor, precum și din raportul privind securitatea aprovizionării Germaniei”, a relatat Die Zeit.

Germania dezbate de luni de zile despre eforturile de a renunța la gazul rusesc și de a-l înlocui cu livrări din alte țări, inclusiv Qatar, Norvegia și Canada. Habeck și alți membri ai cabinetului au subliniat frecvent cât de hotărâți sunt să îndepărteze Germania de dependența de gazul lui Putin.

Dar la Ministerul Economiei, “multe documente … erau pline de înțelegere pentru punctul de vedere rusesc și a fost izbitor faptul că argumentația adesea nu se potrivea cu linia oficială a guvernului german”, se arată în raportul de miercuri al ziarului.

La investigarea suspecților, a trecutului și a istoricului călătoriilor lor, BfV a descoperit “anomalii biografice, într-un caz o vizită de studiu în Rusia” și, pe plan intern, s-a vorbit despre o “apropiere emoțională față de Rusia”, a continuat acesta. O astfel de apropiere nu poate fi considerată în sine o dovadă condamnabilă, având în vedere că mulți dintre membrii elitei politice din Berlin au întreținut de mult timp legături cordiale cu Kremlinul, se arată în raport.

Cu toate acestea, dacă suspiciunile ar fi confirmate, incidentul ar reprezenta o rușine majoră pentru Germania și pentru actualul său guvern, precum și un triumf în materie de relații publice pentru Putin.