Personalul sanitar din provincia spaniolă Castellon este îngrijorat de numărul tot mai mare de români nevaccinaţi care ajung la spital, arată un reportaj al Știrilor TVR.

Îngrijorarea a apărut în luna septembrie, când datele Direcţiei de Sănătate Publică arătau că 70% dintre persoanele internate în spitalele din Castellon cu Covid erau români, iar 80% dintre aceştia erau nevaccinaţi.

Autorităţile au apelat la asociaţiile româneşti, preoţi şi asistenţi sociali pentru a-i convinge pe români să se imunizeze. În plus, persoanele care nu cotizează la sistemul de asigurări sociale vor primi un card de sănătate valabil 6 luni.

Viorica Rusen este singura româncă din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică din Castellon care lucrează chiar în Departamentul de Epidemiologie. Aşa că autorităţile sanitare spaniole au apelat la ea pentru a traduce pliantele în limba română şi pentru a se implica în strategia de vaccinare.

Viorica Rusen: Am încercat noi să găsim persoane care să cunoască mai mulți români și care să transmită mesajul prin intermediul bisericii, prin asociațiile de români, prin serviciile sociale.

În capitala provinciei Castellon trăiesc 16 mii de români, aproape 10 la sută din populaţia oraşului, iar incidenţa cazurilor de Covid este de 3 ori peste media naţională. (sursa foto: Facebook/ RO Vaccinare)