Poate ajunge lumea la “zero emisii nete” de dioxid de carbon în următorii 30 de ani? Agenția Internațională pentru Energie, un organism interguvernamental de prognoză, crede că da. Dar va fi dificil.

Ieri, AIE a publicat o “foaie de parcurs”, care detaliază politicile și inovațiile pe care țările ar trebui să le aplice. Printre acestea se numără oprirea imediată a tuturor noilor proiecte de explorare a petrolului și gazelor naturale și o trecere fără precedent la energia regenerabilă. AIE preconizează că ar trebui să se adauge anual, până în 2030, 630 de gigawați de energie solară și 390 de GW de energie eoliană la oferta mondială. Prin comparație, în 2020 au fost adăugate doar 280 GW de capacitate de energie regenerabilă de toate tipurile. O astfel de tranziție energetică dramatică ar necesita investiții anuale de 5 trilioane de dolari, față de puțin peste 2 trilioane de dolari în prezent.

Astfel de schimbări pot părea de neimaginat; în multe țări, ele vor fi. Dar săptămâna trecută, parlamentul spaniol a aprobat un proiect de lege care interzice noi explorări de combustibili fosili. Alte țări ar putea urma exemplul, deși nu cu viteza pe care ar necesita-o calea propusă de AIE.