Standard & Poor’s a reconfirmat ratingul de țară al României și a menținut perspectiva negativă, decizie care influențează dobânzile la care se împrumută România. Agenția prognozează o scădere economică de 5,2% în acest an.

Agenția Standard & Poor’s (S&P) a confirmat vineri ratingul României la BBB-/A-3 (recomandat pentru investiții) pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în monedă locală şi a menţinut perspectiva negativă, potrivit unui comunicat de presă. Ratingurile acordate de S&P și alte agenții de evaluare sunt indicatori utilizați de piețele financiare pentru a calcula dobânzile la care România se împrumută pentru acoperirea deficitului bugetar.

Cu cât ratingurile sunt mai bune, cu atât investitorii care cumpără datoria publică oferă dobânzi mai mici. Dimpotrivă, dacă S&P și alte agenții de evaluare stabilesc ratinguri scăzute, dobânzile pot crește.

Standard & Poor’s (S&P) prognozează o scădere economică de 5,2% în acest an și un deficit bugetar de 9,2% din PIB. Agenția se așteaptă ca viitorul guvern să ia decizii pentru stabilizarea datoriei guvernamentale sub nivelul de 60% din PIB.

S&P anunța că își va revizui perspectiva de la ”negativă” la ”stabilă” dacă viitorul guvern va lua măsuri rapide pentru consolidare fiscală, adică pentru reducerea deficitului și a datoriei guvernamentale.

Agenția mai atrage atenția și asupra dificultății de creare a unei coaliții guvernamentale după alegerile din 6 decembrie din cauza ”peisajului politic complex și confruntațional”.