Acasă Featured A doua stire pagina principal Statele NATO se reunesc de urgență pentru a discuta despre întâlnirea lui Viktor Orbán cu Putin

Statele NATO se reunesc de urgență pentru a discuta despre întâlnirea lui Viktor Orbán cu Putin

0
Statele NATO se reunesc de urgență pentru a discuta despre întâlnirea lui Viktor Orbán cu Putin

Ambasadorii țărilor NATO în Ungaria, la inițiativa ambasadorului SUA, s-au reunit joi la Budapesta pentru a discuta despre întâlnirea premierului Viktor Orban cu președintele rus Vladimir Putin, care a avut loc la Beijing în data de 17 octombrie. La reuniune a fost invitat și ambasadorul Suediei, care nu a finalizat încă procesul de aderare la NATO (acordul de aderare nu a fost încă ratificat de Turcia și de aceeași Ungarie), scrie BBC.

Întâlnirea dintre Orban și Putin a fost subiectul principal al întâlnirii, a confirmat pentru AFP ambasada americană de la Budapesta. Ambasadorul american David Pressman, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă (finanțat de Congresul american și declarat „agent străin” în Rusia), a declarat: „Suntem cu toții îngrijorați de faptul că premierul ungar s-a întâlnit cu președintele Putin în timp ce Rusia duce un război agresiv împotriva Ucrainei”. „Dacă avem preocupări legitime în materie de securitate, vom transmite aceste preocupări aliaților noștri și ne așteptăm ca aceștia să le ia în serios”, a continuat Pressman.

Cercul lui Orban a respins declarațiile lui Pressman. „Nu este treaba ambasadorului american să determine politica externă a Ungariei”, a declarat șeful de cabinet al premierului, Gergely Gulyas, la postul ATV.

Ungaria este membră atât a NATO, cât și a Uniunii Europene, și a votat pentru toate sancțiunile împotriva Rusiei, deși în spatele scenei a obținut relaxarea unora dintre ele (de exemplu, embargoul asupra importurilor de petrol rusesc). La nivel retoric, însă, Orban vorbește adesea pe un ton pro-rus, iar războiul din Ucraina este acoperit aproximativ de pe aceleași poziții în presa maghiară care îi este loială.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.