Acasă Economie Statele Unite investighează banca austriacă Raiffeisen în legătură cu afacerile sale din Rusia

Statele Unite investighează banca austriacă Raiffeisen în legătură cu afacerile sale din Rusia

0
Statele Unite investighează banca austriacă Raiffeisen în legătură cu afacerile sale din Rusia

Autoritatea de sancțiuni din Statele Unite ale Americii a lansat o anchetă asupra Raiffeisen Bank International (RBI) în legătură cu afacerile sale legate de Rusia, sporind astfel controalele asupra creditorului austriac care joacă un rol critic în economia rusă, scrie Reuters.

Răspunzând unor întrebări ale Reuters, banca a declarat că a primit o solicitare din partea Biroului de control al activelor străine (OFAC) al Departamentului Trezoreriei SUA în luna ianuarie pentru a “clarifica afacerile de plăți și procesele aferente menținute de RBI în lumina evoluțiilor recente legate de Rusia și Ucraina”.

OFAC a cerut Raiffeisen detalii despre expunerea sa în Rusia, Donbasul parțial ocupat, Ucraina și Siria, inclusiv despre tranzacțiile și activitatea anumitor clienți, a declarat o sursă pentru Reuters.

Agenția americană solicitase un răspuns până în luna februarie, a precizat persoana respectivă, adăugând că avocații Raiffeisen au negociat o prelungire, angajându-se să răspundă la întrebări în trei tranșe de informații care vor fi trimise la începutul lunilor aprilie, mai și iunie.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Trezorerie al SUA a refuzat să comenteze.

Raiffeisen a declarat pentru Reuters într-o declarație că a cooperat pe deplin cu OFAC și că a înțeles că solicitarea nu a fost declanșată de o tranzacție sau o activitate specifică.

Un purtător de cuvânt a declarat că este “încrezător că informațiile furnizate către OFAC vor satisface cererea lor”, adăugând că întrebările adresate au fost de “natură generală”.

Raiffeisen nu a fost sancționată în trecut, dar cererea de informații din ianuarie îngrijorează autoritățile europene de reglementare financiară responsabile de supravegherea băncii, din cauza potențialului ca aceasta să ducă în cele din urmă la sancțiuni împotriva Raiffeisen, au declarat două persoane care au cunoștință directă despre acest subiect.

Raiffeisen este o bancă în sistemul financiar rusesc și este una dintre cele bănci străine de pe lista celor 13 “instituții de credit de importanță sistemică” a băncii centrale rusești, subliniind importanța sa pentru economia Rusiei, care se confruntă cu sancțiuni occidentale de amploare.

Fiind al doilea cel mai mare creditor din Austria, banca susține, de asemenea, o mare parte din economia acestei națiuni și are operațiuni extinse în Europa de Est. Un oficial austriac a declarat că autoritățile austriece monitorizează îndeaproape situația de la Raiffeisen și afacerile sale din Rusia, din cauza importanței băncii.

La aproape un an de când Moscova a lansat ceea ce numește o “operațiune militară specială” în Ucraina, Raiffeisen se numără printre puținele bănci europene care au rămas în Rusia.

Dar s-a confruntat cu critici, inclusiv din partea investitorilor, în legătură cu decizia sa de a continua să facă afaceri cu Moscova. Banca și-a apărat anterior poziția, spunând că expunerea sa la Rusia este limitată.

Raiffeisen a obținut anul trecut un profit net de aproximativ 3,8 miliarde de euro, în mare parte datorită unui profit de peste 2 miliarde de euro din afacerile sale din Rusia. Între timp, rușii au depus peste 20 de miliarde de euro la bancă.

Trezoreria americană poate impune sancțiuni și îi poate penaliza pe cei care le încalcă. Cel mai agresiv instrument de sancționare al său îngheață activele americane și exclude băncile de la accesul la dolari americani – un element esențial pentru comerțul și finanțele internaționale.

Cel mai dur instrument de sancționare din arsenalul OFAC, cunoscut sub numele de lista SDN, îngheață activele deținute în Statele Unite și interzice companiilor sau cetățenilor americani să facă schimburi comerciale cu cei incluși pe listă, blocând o bancă sau o persoană fizică de la toate plățile în dolari.

Alternativ, OFAC poate recurge, de asemenea, la măsuri mai puțin stricte, cum ar fi aplicarea de amenzi și trimiterea de scrisori de avertizare pentru încălcări ale sancțiunilor.

Doi foști oficiali americani, care au cerut să nu fie numiți, au declarat, totuși, că Washingtonul este de obicei reticent în a lua astfel de măsuri draconice.

Viktor Winkler, un avocat german specializat în domeniul sancțiunilor, a refuzat să facă remarci specifice despre Raiffeisen, dar a declarat că este obișnuit ca OFAC să ceară informații băncilor și că acest lucru nu duce automat la sancțiuni.

OFAC a sancționat cinci mari bănci rusești, inclusiv Sberbank, susținută de stat, parte a unui răspuns la invazia acestei țări în Ucraina, precum și oligarhi bogați.

La scurt timp după invazia Rusiei în Ucraina, Statele Unite au oprit Sberbank de la procesarea plăților prin sistemul financiar american. Brațul său european, cu sediul la Viena, a fost închis la scurt timp după aceea.

Sberbank a declarat anterior că noile sancțiuni nu vor avea un impact semnificativ asupra operațiunilor sale.

În 2018, Trezoreria SUA a sancționat ABLV Bank din Letonia, din cauza preocupărilor legate de activități ilicite legate în mare parte de Rusia, ceea ce a dus la destrămarea rapidă a băncii.

Johann Strobl, directorul general al Raiffeisen, a declarat în martie acționarilor că analizează opțiunile pentru afacerea din Rusia, dar ajungerea la o concluzie va dura ceva timp, deoarece banca nu este “un stand de cârnați” care ar putea fi închis peste noapte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.