BMW Group und Daimler AG schaffen ein ganzheitliches, intelligentes und nahtlos verknüpftes Ökosystem an Mobilitätsdiensten mit CarSharing, Ride-Hailing, Parking, Charging und Multimodalität für eine nachhaltige urbane Mobilität. // BMW Group and Daimler AG are creating a holistic, intelligent and seamless ecosystem of mobility services with car-sharing, ride-hailing, parking, charging and multi-modality for sustainable urban mobility.

Afacerea de car-sharing a companiilor germane BMW și Mercedes, constituită în urmă cu trei ani, prin fuziunea celor două business-uri, Car2Go și DriveNow, urmează să fie cumpărată de Stellantis, care dorește să-și extindă afacerile de mobilitate care în prezent se derulează prin compania Free2 Move.

BMW și Mercedes-Benz ar putea să renunțe la afacerea de mobilitate pe care au clădit-o în câțiva ani de achiziții și dezvoltare, formată prin fuziunea Car2Go și DriveNow. Informația a fost transmisă oficial de Stellantis, care spune că achiziția face parte din planul strategic al companiei, Dare Forward 2030. Prin cumpărarea Share Now, așa cum se numește acum afacerea de car-sharing, Stellantis își va adăuga 14 orașe noi în portofoliul european de mobilitate, la cele 7 huburi din Europa și SUA pe care le deține.

„Share Now beneficiază de o prezență numeroasă în marile orașe europene. Această integrare ne va permite clienților noștri să aibă un acces mai bun la o gamă de servicii complete, pentru a-și satisface nevoile variate în materie de mobilitate”, a declarat Brigitte Courthoux, șefa Free2Move. Ea susține că grupul Stellantis și-a propus să crească veniturile diviziei la 700 de milioane de euro, în 2025, și 2,8 miliarde euro în 2030, de la 40 de milioane de euro în 2021.

În 2023, Stellantis și-a propus ca Free2Move să ajungă la 15 milioane de utilizatori activi. BMW și Mercedes și-au pus la un loc companiile de car-sharing în 2018 – 2019, la finalul unui proces amplu, care a presupus și achiziții ale acțiunilor deținute în cadrul fiecărei companii individuale, înainte de fuziunea propriu zisă. Cele două companii aveau la momentul fuziunii 20.000 de vehicule, cu circa 4 milioane de clienți, între care și fosta Clever Taxi, din România, care între timp a devenit Free Now. Achiziția făcută de Stellantis nu va include divizia FreeNow, aplicația de ride-sharing prezentă și pe piața din România, și nici aplicația de încărcare Charge Now. Cele trei companii care au ajuns la un acord nu au dezvăluit deocamdată un preț al tranzacției, dar au fost vehiculate prețuri între 100 și 250 de milioane de euro. Luna trecută, Stellantis a anunțat că a cumpărat și Opel Rent, o companie de rent-a-car din Germania și Austria, înființată de Opel, dar care nu mai era deținută de marca germană, aflată acum în portofoliul Stellantis.