Studentă din Maroc care frecventează cursurile UMF Iași și a dorit să calatorească în Belgia, reținută 11 zile de autoritățile belgiene și expulzată înapoi în România

356

Ouiam Ziti este o studentă din Maroc care frecventează cursurile UMF Iași, în al patrulea an de Medicină dentară. Vrând să își petreacă vacanța cu familia sa din Belgia, chiar dacă avea o viză Schengen, a fost reținută 11 zile înainte să fie expulzată înapoi în România, arată „L’Observateur de Maroc et d’Afrique” acum o săptămână.

De atunci, mai multe amănunte au ieșit la iveală.

Întreaga afacere s-a petrecut la Aeroportul Charleroi din Bruxelles, unde a fost oprită, pentru ca apoi să fie escortată la Centrul de Tranzit Caricole, din Steenkkerzeel. Aici avea să petreacă următoarele 11 zile, dintre care șase în izolare.

Cum nu a putut să ajungă în Maroc, la părinții săi, Ouiam Ziti a decis să meargă la unchiul său din Belgia, unde să petreacă vreo câteva zile, iar apoi acesta să o ducă la fratele ei geamăn, în Lille, scrie Hespres.

O turnură deloc așteptată

Dar pe 13 decembrie, când a zburat spre Bruxelles, lucrurile au luat o turnură deloc așteptată. Ziarul Hespres a avut acces la înregistrări audio care arată că lui Ouiam Ziti i s-au interzis drepturi fundamentale, cum ar fi să-și pledeze cauza. Mai mult, a fost închisă vreme de 11 zile, dintre care șase în izolare. În acest timp, nu a avut acces la telefon sau la medicamentele sale pentru inimă.

„Am studiat doi ani în Belgia înainte de a veni în România. Am obiceiul să fac acest drum, adică între orașul în care locuiesc în România și Charleroi, și nu am avut niciodată probleme cu poliția. Pe 13 decembrie, ajung în fața polițistului la aeroportul în cauză și îmi prezint pașaportul marocan, permisul de ședere și viza Schengen eliberată de autoritățile franceze, pe care deja am folosit-o pentru a călători în Spania, fără nici o problemă”, spune tânăra studentă.

Ulterior, continuă ea, „Polițistul mă întreabă la cine merg la Bruxelles. I-am explicat că mă duc la unchiul meu, care îmi este garant de 6 ani, pentru a petrece câteva zile cu el și că am actele care dovedesc asta. De ce Charleroi? Răspund că este cel mai apropiat oraș de Lille, unde se află fratele meu. Și toată lumea face acest fel de călătorie fără nici o grijă”.

Apoi polițistul o întreabă dacă are bani gheață la ea, moment în care Ouiam Ziti îi spune că are doar 10 euro, dar că are o sumă suficientă pe card. „Polițistul îmi ia cardul și îmi spune că nu este valabil pentru el. Este prima dată în viața mea când mi se întâmplă asta. Apoi mi-a spus cu un aer batjocoritor: ești studentă la Stomatologie, uite, am o carie. Putem aranja ceva”, relatează ea.

Tânăra studentă a reușit să-și sune în sfârșit unchiul, care cere să vorbească cu polițiștii și le explică situația, spunându-le că este gata să ofere orice element de lichiditate, comunicându-le toate detalii bancare. „Le-a oferit toate soluțiile posibile”, a spus ea, dar fără rezultat.

Acuzații și reținere ilegală

Dar coșmarul tinerei era abia la început. Întrebată de polițiști dacă are și bilet retur, ea le arată că, după sejur, urmează să revină în România pentru examene, astfel că avea bilet înapoi, dar din Franța.

„Polițistul își imaginează aici un întreg scenariu, spunând că vreau să mă stabilesc în Belgia pentru 22 de zile. Doar că acestea nu au fost declarațiile mele. Îi explicam că am de gând să petrec câteva zile cu unchiul meu, înainte de a pleca în Franța la fratele meu. Și că nu aveam de gând să stau deloc 22 de zile în Belgia. Și că, dacă trebuia să mă întorc în România în aceeași zi, eram gata să o fac fără nici o problemă”, spune ea.

Chiar dacă polițiștii nu aveau motiv să o aresteze pe studentă, au transferat-o într-o cameră cu ușă dublă, unde nici măcar nu avea dreptul la un pahar cu apă. După câteva ore, doi polițiști au venit și au luat-o pe Ouiam, pentru a o duce la subsolul Aeroportului Charleroi, într-o cameră închisă.

„Am fost deci arestată administrativ, fără să fiu audiată, fără raport. Potrivit avocatului meu, este ilegal să arestezi pe cineva fără un proces-verbal. Am stat în această cameră 7 ore. Doi polițiști au venit după aceea să-mi prezinte decizia Ministerului de Externe belgian și că am fost expulzată de pe teritoriu, cu anularea vizei mele franceze”, povestește Ouiam pentru publicația africană.

Recurs fără nici un rezultat

„Mi-au confiscat toate lucrurile, inclusiv telefonul mobil. Le-am explicat că ar trebui să răspund părinților mei pentru a-i liniști, dar au refuzat categoric să mă lase să vorbesc. În acel moment, m-au dus la polițistul din birou pentru a-mi explica decizia Agenției. Îmi spune că sunt documente de semnat cu privire la revocarea vizei mele și la expulzarea mea. Și îmi explică procedura, că voi fi plasată într-un centru pentru câteva zile, ca să iau zborul de vineri pentru a mă întoarce în România”, spune tânăra studentă.

Dar că se poate să plece direct, pe cheltuiala sa, fără să mai treacă prin centru, cu condiția să semneze documentele. Conform declarațiilor lui Ouiam Ziti, polițistul a refuzat să o lase să citească documentele, cerându-i să le semneze, urmând să primească o copie ulterior, arată și RTBF.be.

La refuzul său de a semna, a fost scoasă din încăpere și dusă la Centrul închis Carcole, confiscându-i-se tableta, telefonul și medicamentele de inimă. Aici a fost închisă la izolare vreme de 6 zile.

Recursul făcut cu ajutorul unui avocat nu a dus nici el nicăieri: decizia Agenției fusese luată în baza declarației polițistului, conform căreia ea declarase că vrea să stea 22 de zile în Belgia și că nu avea bani.

Mai mult, i s-au pus piedici în a compărea în fața unei comisii pentru a își expune cazul și a arăta varianta sa.

Astfel, pe 24 decembrie, în jurul orei 14.30, Ouiam Ziti a fost repatriată în România.

SURSĂradiohit.ro