SUA. Colin Powell (84 de ani), fost secretar de stat în perioada în care România a aderat la NATO, a murit în urma complicațiilor cauzate de Covid

338

SUA. Colin Powell (84 de ani), fost secretar de stat în perioada în care România a aderat la NATO, a murit în urma complicațiilor cauzate de Covid. Familia precizează că era vaccinat cu schemă completă.

Colin Powell a ocupat funcția de secretar de stat între ianuarie 2001 și ianuarie 2005, în timpul președinției lui George W. Bush, perioadă în care România a devenit membră NATO. Potrivit CNN, este cel care a modelat politica externă a SUA la sfârșitul anilor 90 și începutul anilor 2000.

Powell s-a născut în statul New York, în 1937, unde și-a urmat și studiile, iar în 1958 s-a înrolat în armată. A luptat în Războiul din Vietnam, a fost consilier militar al președintelui Ronald Reagan și primul afro-american șef al Statului Major al Armatei în timpul președinției lui George W. Bush, precum și cel mai tânăr. 

La un moment dat, a fost considerat de opinia publică americană omul cu cele mai multe șanse să ajungă primul președinte american de culoare, dar popularitatea sa s-a diminuat, după susținerea intervenției militare în Irak. Membru al Partidului Republican, acesta l-a susținut pe Barack Obama (democrat) în campania din anul 2008, în urma căruia Obama a devenit președinte.

În februarie 2003, secretarul de stat a pledat pentru invadarea Irakului, într-un discurs ținut în fața Adunării Generale a ONU. Atunci, declara că serviciile americane de informații au obținut dovezi despre faptul că Irakul ascunde arme de distrugere în masă: “Nu avem niciun dubiu că Saddam Hussein deține arme biologice și are capacitatea de a dezvolta mult mai multe”. La acea vreme, inspectori independenți nu au găsit dovezi în acest sens, iar un raport al Administrației Americane din 2005 nota că serviciile de informații “s-au înșelat”. Ulterior, Powell a explicat că discursul v-a rămâne “o pată pentru imaginea mea publică. Regret, pentru că informațiile au fost greșite, desigur că regret. Am influențat opinia publică, fără îndoială”.

SURSĂbiziday