SUA. Congresul a aprobat ajutorul de 40 de miliarde de dolari către Ucraina. Sunt alocați bani atât pentru armată, cât și pentru refugiați și victime.

Senatul a votat (decizional) cu 86 de voturi “pentru” la 11 “împotrivă” în favoarea acordării unui ajutor financiar de circa 40 de miliarde de dolari Ucrainei, pentru a rezista în fața Armatei Ruse. Pasul final, anume promulgarea legii de către președintele Biden, este văzut ca o formalitate.

Au votat “împotrivă” câțiva senatori republicani, care au spus că pachetul ar avea o valoare prea mare sau că țările europene nu se implică suficient pentru sprijinirea Ucrainei. Camera Reprezentanților și-a oferit votul în urmă cu nouă zile.

Șase miliarde de dolari vor fi alocate pentru asistență de securitate, care presupune instruire, echipamente, arme și sprijin pentru Armata Ucraineană. Alte 8,7 miliarde au ca destinație aprovizionarea stocurilor de echipamente trimise deja de americani în țara europeană, iar 3,9 miliarde vor fi folosite pentru operațiunile Comandamentului European al NATO de pe “bătrânul continent”. Alte 9 miliarde sunt cu titlul de sprijin economic pentru țara invadată.