SUA. Firma de securitate cibernetică Kaspersky Lab, introdusă pe “lista neagră” a furnizorilor de servicii considerați amenințări la adresa cetățenilor americani, alături de  China Telecom și China Mobile.

Comisia pentru securitatea comunicațiilor (FCC) consideră că interzicerea acestora în SUA “vor ajuta la securizarea rețelelor noastre în fața amenințărilor reprezentate de entitățile susținute de stat din China și Rusia, si care încearcă să se angajeze în spionaj și să dăuneze în alt mod intereselor Americii”

Referitor la compania Kaspersky, care furnizează antivirusul cu același nume, FCC nu a invocat invadarea Ucrainei de către Rusia sau avertismentele recente ale președintelui Joe Biden cu privire la potențiale atacuri cibernetice drept motiv pentru interzicerea acesteia.

Ambasada Chinei la Washington a declarat că FCC “abuzează de puterea statului și a atacat cu răutate operatorii de telecomunicații chinezi din nou, fără o bază faptică. SUA ar trebui să înceteze imediat suprimarea nerezonabilă a companiilor chineze”.

Reprezentanții Kaspersky au declarat, de asemenea, că au fost dezamăgiți de decizia FCC, spunând că a fost “luată pe motive politice”. Mișcarea a fost “nefondată și este un răspuns la climatul geopolitic mai degrabă decât o evaluare cuprinzătoare a integrității produselor și serviciilor Kaspersky”, a spus compania.

Includerea pe “lista neagră” înseamnă că nu pot fi utilizate subvenții federale pentru a cumpăra sau întreține produse de la companiile respective. Președintele FCC, Jessica Rosenworcel, a declarat că agenția a lucrat îndeaproape cu agențiile de securitate națională din SUA pentru a actualiza lista și că, dacă este necesar, va adăuga și alte companii.