Secretarul Apărării, Lloyd Austin, a ordonat desfășurarea de trupe suplimentare și tehnică militară în diferite părți ale Europei pe fondul invaziei ruse din Ucraina. Mutarea este făcută pentru a întări sprijinul aliaților SUA din NATO, a declarat reporterilor CNN un înalt oficial al apărării american.

Departamentul Apărării va trimite un total de 500 de militari în această nouă desfășurare de trupe, a spus oficialul. Misiunea va include și trimiterea aeronavelor de realimentare KC-135 în Grecia, dar oficialul nu a menționat câte aparate de zbor de acest tip vor fi dislocate în zonă.

Centre de operațiuni pentru sprijin aerian vor fi înființate în Polonia și România, iar o companie de aprovizionare și una de întreținere vor fi trimise din SUA în Germania, a spus oficialul.

Cu aceste desfășurari suplimentare, SUA ajung la aproximativ 100.000 de militari staționați în Europa, fie incluși într-un sistem de rotație, fie cu prezență permanentă, a spus oficialul.

Decizia de a trimite aceste trupe și tehnica militară s-a „bazat pe discuțiile pe care secretarul le-a avut cu președintele și cu generalul (Tod) Wolters”, șeful comandamentului SUA în Europa”, a mai spus oficialul.

Desfășurarea suplimentară „era deja oarecum prevăzută și vine să contribuie la eforturile de apărare a spațiului aerian al NATO”, a adăugat oficialul.