Administrația Trump a declarat că nu se va alătura efortului global de dezvoltare, fabricare și distribuire a unui vaccin împotriva noului coronavirus, în principal pentru că în acest proces este implicată Organizația Mondială a Sănătății, cu care cei de la Casa Albă nu vor să colaboreze după ce președintele Trump a criticat-o pentru răspunsul său ”centrat pe China” la pandemie.

“Statele Unite vor continua să se angajeze împreună cu partenerii noștri internaționali pentru a ne asigura că învingem acest virus, dar nu vom fi constrânși de organizațiile multilaterale influențate de corupția Organizației Mondiale a Sănătății și China”, a declarat Judd Deere, un purtător de cuvânt al Casei Albe, citat de Washington Post.

Peste 170 de țări sunt în discuții pentru a participa la așa numita inițitivă Covax, care are ca scop accelerarea dezvoltării vaccinurilor, asigurarea dozelor pentru toate țările și distribuirea acestora către segmentul cu cel mai mare risc al fiecărei populații. Planul este susținut de aliații tradiționali ai SUA, inclusiv Japonia, Germania și Comisia Europeană, brațul executiv al Uniunii Europene.

Ideea din spatele grupului Covax este să descurajeze stocarea discreționară a vaccinului și să se concentreze mai întâi pe vaccinarea persoanelor cu risc ridicat din fiecare țară, o strategie care ar putea duce la rezultate mai bune pentru sănătate și la costuri mai mici, au spus experții.

Neparticiparea SUA la acest grup îngreunează acest lucru.

Când SUA declară că nu va participa la niciun fel de efort multilateral pentru a asigura vaccinurile, aceasta este o adevărată lovitură”, a spus și Suerie Moon, co-director al Centrului Global de Sănătate de la Institutul Absolvent de Studii Internaționale și de Dezvoltare din Geneva .

Comportamentul țărilor în ceea ce privește vaccinurile în această pandemie va avea repercusiuni politice, pe lângă cele legate de sănătatea publică”, a adăugat ea.