Pentagonul va retrage aproape 12.000 de militari din Germani, trimițând mii de militari acasă, în SUA, și mutându-i pe alții în diferite locații din Europa, a anunțat miercuri secretarul american al Apărării, Mark Esper.

Decizia, care aparține președintelui Donald Trump, va dura câțiva ani și va costa statul american miliarde de dolari, scrie CNN, care citează oficiali americani. Oficialii apărării au declarat că relocarea va costa miliarde de dolari, deoarece va fi necesară o nouă construcție militară atât în Europa, cât și în SUA pentru a adăposti trupele suplimentare.

Dintre trupele care părăsesc Germania, aproximativ 5.400 vor rămâne în Europa, restul urmând să se întoarcă în SUA pentru a se reloca, cu timpul în Europa, prin rotație. Esper a spus că o parte dintre aceștia vor fi relocați în zona Mării Negre, fără să numească bazele americane care ar putea primi un aflux în trupe. ​Planul ar presupune mutarea a aproximativ 5.600 de trupe americane aflate acum în Germania în alte țări NATO, în mare parte Belgia și Italia. Ar trimite alte aproximativ 6.400 de trupe la noi stații permanente din Statele Unite.

Planul ar putea fi inversat în cazul în care Trump pierde alegerile din noiembrie, susțin oficiali americani.

Trump a spus că retragerea vine ca urmare a neîndeplinirii obiectivului NATO de a investi 2% din PIB în apărare. Paradoxal, Belgia și Italia, unde Trump vrea să mute trupele americane, cheltuie mai puțin procentual din PIB-ul lor decât Germania pentru apărare.

Generalul american în retragere Ben Hodges, intervievat de Deutsche Welle, a spus că planul constituie “un cadou pentru Kremlin”.