Aceasta este prima estimare oficială dată de guvernul SUA după ce președintele Donald Trump a restricționat intrarea unor studenți și cercetători chinezi în SUA în luna mai. La acea vreme, Trump spusese că această măsură a fost luată deoarece studenții chinezi erau folosiți pentru a achiziționa tehnologii și proprietăți intelectuale din SUA. SUA au acuzat, de asemenea, China că încearcă să fure cercetări universitare în ceea ce privește COVID-19 și au spus că numărul cazurilor de spionaj din partea guvernului chinez a crescut.

Departamentul de Stat al SUA a anunțat miercuri că, de săptămâna aceasta, peste 1.000 de studenți chinezi au vizele revocate de către guvernul SUA. Identitatea studenților chinezi ale căror vize au fost revocate nu a fost dezvăluita.

Aproximativ 370.000 de studenți chinezi au fost înscriși la universitățile din SUA în 2018-19, iar acești studenți au plătit în jur de 14 miliarde de dolari (aproximativ 12 miliarde de euro) către universitățile din SUA, în mare parte din taxe de școlarizare și alte taxe.

Oficialii americani au declarat că revocările vizelor afectează doar o mică parte din acești studenți.