Comandamentul spaţial american (Space Command) a declarat că are probe care arată că Moscova „a efectuat un test non-distructiv al unei arme anti-satelit în spaţiu” pe 15 iulie, a precizat această structură într-un comunicat.

Rusia a calificat vineri drept „propagandă” acuzaţiile americane potrivit cărora ruşii ar fi testat o armă care ar putea fi utilizată pentru a distruge sateliţi în spaţiu, relatează AFP. Diplomaţia rusă a susţinut că „testele efectuate pe 15 iulie de Ministerul rus al Apărării nu au reprezentat o ameninţare pentru celelalte vehicule spaţiale şi, în special, nu au încălcat normele şi principiile dreptului internaţional”.

Potrivit agenţiilor de presă ruse, care citează Ministerul Apărării, Rusia a efectuat într-adevăr un test spaţial pe 15 iulie, dar acesta era un „satelit-inspector” în măsură să evalueze starea altor sateliţi, în special de la distanţă foarte scurtă.

Acest satelit a inspectat prin urmare un dispozitiv rus de pe orbită, a relatat săptămâna trecută agenţia de presă RIA Novosti.