Acasă Externe SUA și UE, îngrijorate de acțiunile „problematice” ale Chinei în apele disputate

SUA și UE, îngrijorate de acțiunile „problematice” ale Chinei în apele disputate

0
SUA și UE, îngrijorate de acțiunile „problematice” ale Chinei în apele disputate

Statele Unite și Uniunea Europeană și-au exprimat „îngrijorarea puternică” cu privire la ceea ce au numit „acțiunile problematice și unilaterale” ale Chinei în mările disputate din Asia-Pacific, afirmând că vor colabora pentru a gestiona confruntarea cu Beijingul.

Într-o declarație comună după o întâlnire la nivel înalt între diplomații de rang înalt Wendy Sherman, adjunctul secretarului de stat, și Stefano Sannino, secretarul general al Serviciului European de Acțiune Externă, cei doi au declarat că acțiunile Chinei în Marea Chinei de Sud, Marea Chinei de Est și Strâmtoarea Taiwan „subminează pacea și securitatea în regiune și au un impact direct asupra securității și prosperității atât a Statelor Unite, cât și a Uniunii Europene”.

China revendică Marea Chinei de Sud aproape în întregime, în ciuda unei hotărâri a unei curți internaționale care a respins pretențiile sale istorice. Țara a dezvoltat insule artificiale și avanposturi militare în aceste ape, cu sprijinul Gărzii de Coastă și al așa-numitei sale miliții maritime. Poziția sa agresivă a dus la confruntări cu alte țări care revendică marea, cel mai recent în zona economică exclusivă a Filipinelor, la Second Thomas Shoal.

Vietnamul, Malaezia și Brunei revendică, de asemenea, părți ale mării, iar navele americane au efectuat așa-numita „libertate de navigație” în această zonă, care este una dintre cele mai importante rute comerciale din lume.

În declarație se menționează necesitatea ca SUA și UE să mențină „contacte continue și strânse cu privire la abordările noastre respective, în timp ce investim și ne dezvoltăm economiile, cooperăm cu China acolo unde este posibil și gestionăm în mod responsabil competiția și rivalitatea sistemică cu China”.

Dialogul SUA-UE privind China a fost înființat la începutul acestui an, iar declarația a urmat celei de-a doua reuniuni la nivel înalt a acestuia.

Sherman și Sannino au discutat despre „lista tot mai lungă de acțiuni ale Chinei care sunt îngrijorătoare, inclusiv cele care încalcă dreptul internațional și contravin valorilor și intereselor comune ale Statelor Unite și ale UE”.

Au fost discutate, de asemenea, încălcările drepturilor omului în Xinjiang, unde aproximativ un milion de uiguri, în majoritate musulmani, ar fi fost trimiși în lagăre de reeducare, represiunea din Hong Kong, situația din Tibet și răspândirea dezinformării „sponsorizate sau susținute” de China.

Reuniunea a remarcat, de asemenea, importanța diplomației cu China, în special acolo unde interesele se intersectează și unde este posibilă o cooperare constructivă, cum ar fi climatul, Iranul și peninsula coreeană.

Următoarea reuniune la nivel înalt este așteptată să aibă loc la mijlocul anului 2022.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.