Atât SUA, cât și UE au declarat că nu sunt de acord cu ideea că tuturor cetățenilor ruși ar trebui să li se refuze viza pentru a vizita America sau statele membre ale blocului comunitar, potrivit Sky News.

Volodimir Zelenski a declarat pentru Washington Post la începutul acestei luni: „Cele mai importante sancțiuni sunt închiderea granițelor – pentru că rușii iau pământul altcuiva”.

Dar această măsură a fost respinsă în mod categoric de SUA și de UE. Potrivit Washingtonului, este necesar să fie menținute deschise căi de refugiu importante.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat: „SUA nu ar dori să închidă căile de refugiu și de siguranță pentru disidenții ruși sau pentru alte persoane vulnerabile la abuzurile împotriva drepturilor omului”.

„Am fost, de asemenea, clar că este important să tragem o linie de demarcație între acțiunile guvernului rus și politicile sale în Ucraina și poporul rus.”

Josep Borrell, de la UE, a afirmat și el, luni, că se opune interzicerii totale a vizelor pentru ruși.

„Interzicerea intrării tuturor rușilor nu este o idee bună. Trebuie să fim mai selectivi”, a spus el.

Acesta a adăugat că UE nu ar trebui să-și deschidă porțile oligarhilor, dar că „sunt mulți ruși care vor să fugă din țară pentru că nu vor să trăiască în această situație”.

„Mai mult de 300.000 de ruși [au fugit] din țara lor pentru că nu vor să trăiască sub conducerea lui Putin. O să le închidem ușa acestor ruși? Nu cred că este o idee bună”, a comentat el.

Miniștrii de externe ai UE vor discuta la Praga despre interzicerea vizelor de călătorie pentru turiștii ruși, țări precum Estonia, Letonia și Finlanda solicitând o interdicție la nivelul întregului bloc, ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina.

Estonia a declarat că va continua să aplice o interdicție generală a vizelor Schengen pentru cetățenii ruși dacă UE nu ajunge la un acord.