Magdalena Andersson (lidera social-democraţilor suedezi) a fost aleasă, miercuri, premier în Parlament. După mai puțin de opt ore, aceasta a fost constrânsă să demisioneze, dat fiind că bugetul pe care l-a propus a fost respins, iar partenerii de coaliție (Partidul Ecologist), au decis să se retragă din guvern.

„Există o regulă constituţională potrivit căreia un guvern de coaliţie demisionează atunci când un partid îl părăseşte. Nu doresc să conduc un guvern a cărui legitimitate este pusă la îndoială”, s-a justitficat Magdalena Andersson într-o conferinţă de presă, spunând că speră că va fi realeasă printr-un vot ulterior – relatează AFP.

Magdalena Andersson arată, totuși, că e dispusă să guverneze alături de colegii ei social-democrați, într-un guvern monocolor, însă acest lucru ar presupune să nu aibă un sprijin majoritar în Parlament și să fie la mâna formațiunii de extremă-dreaptă.

„I-am cerut preşedintelui parlamentului să mă elibereze de responsabilităţile de prim-ministru. Sunt pregătită să fiu premier într-un guvern monocolor social-democrat”, a spus Andersson

Ecologiștii au decis să iasă din coaliţie după ce parlamentul a respins proiectul de buget al guvernului în favoarea celui alternativ înaintat de trei partide de dreapta din opoziţie.

Aceasta este prima dată când legislativul de la Stockholm a aprobat un buget negociat cu un partid de extremă dreapta, a declarat Per Bolund, unul din cei doi lideri ai Verzilor, referindu-se la Partidul Democraţii Suediei (care cu 62 de mandate în Parlament, din cele 349, dețin balanța puterii între centru-dreapta și centru-stânga).

Preşedintele parlamentului urmează să decidă următorul pas în procesul de formare a unui nou guvern.