Acasă Externe Suedia trimite blindate și militari înarmați pe insula Visby, după ce în zonă au început să apară nave rusești

Suedia trimite blindate și militari înarmați pe insula Visby, după ce în zonă au început să apară nave rusești

0
Suedia trimite blindate și militari înarmați pe insula Visby, după ce în zonă au început să apară nave rusești

Suedia a desfăşurat vineri vehicule blindate şi zeci de militari înarmaţi pe străzile din Visby, un oraş-port de pe insula Gotland din Marea Baltică, o manevră mai puţin obişnuită, iniţiată ca răspuns la creşterea activităţii Rusiei în regiune,  realtează Digi24, conform AFP.

Zece vehicule blindate de luptă şi zeci de soldaţi înarmaţi au putut fi văzuţi patrulând pe străzile din Visby.

Această desfăşurare de forţe are loc după ce trei nave de debarcare ruseşti au navigat în Marea Baltică prin strâmtoarea Marea Centura a Danemarcei în această săptămână, pe fondul tensiunilor crescute dintre Rusia şi statele membre NATO.

„Forţele armate iau măsurile necesare pentru a proteja integritatea Suediei şi pentru a demonstra capacitatea noastră de a proteja Suedia şi interesele Suediei”, a declarat ministrul apărării Peter Hultqvist pentru AFP într-un e-mail, conform Agerpres.

„Începând de azi, vom avea patrule care vor putea fi văzute în anumite locuri, inclusiv în (oraşul) Visby”, a declarat purtătorul de cuvânt al regimentului din Gotland, Tomas Anshammar. În 2019, Suedia a instalat în Gotland, cea mai mare insulă suedeză, un sistem modernizat de apărare împotriva rachetelor sol-aer, potrivit Agerpres.

Moscova a îngrijorat Occidentul prin concentrarea de trupe lângă frontiera cu Ucraina. Există temerea că forţele ruse ar putea invada această ţară, deşi partea rusă dezminte că ar avea astfel de intenţii. Rusia susţine că îşi poate desfăşura forţele pe propriul teritoriu aşa cum doreşte.

Deşi nu este membră a NATO, Suedia are legături strânse cu Alianţa şi şi-a întărit forţele armate, neglijate timp de decenii, în contextul afişării forţei Rusiei în zona Mării Baltice. În ultimii ani, Suedia a protestat împotriva mai multor incidente, inclusiv a unor încălcări ale spaţiului aerian suedez, în care au fost implicate aeronave militare ruse.

Săptămâna trecută, comandantul armatei suedeze a afirmat că strategia naţională de securitate ar fi complet subminată dacă NATO ar accepta să renunţe la orice extindere în viitor şi să îşi reducă unele activităţi în Europa, aşa cum cere Rusia, relatează Digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.