Decizia de a-i acorda jucătorului de tenis Novak Djokovic, cel mai bine clasat din lume, o scutire medicală pentru a se deplasa la Melbourne pentru a-și apăra titlul de la Australian Open a stârnit un val de proteste pe rețelele de socializare și critici din partea altor sportivi, profesioniști din domeniul medical și politicieni.

Sârbul, care încearcă să obțină al 21-lea titlu de simplu de Grand Slam, un record, a refuzat în permanență să dezvăluie dacă este vaccinat împotriva coronavirusului.

El s-a opus cu vehemență mandatelor de vaccinare, făcând apel la libertate în întreaga lume. Marți, Djokovic a scris pe Instagram că are “un permis de scutire”.

Organizatorii Australian Open au reacționat rapid cu o declarație prin care au confirmat că Djokovic era în drum spre Australia pentru a participa la turneul care începe pe 17 ianuarie.

“Djokovic a solicitat o scutire medicală, care a fost acordată în urma unui proces riguros de revizuire care a implicat două grupuri separate de experți medicali independenți”, se arată în declarație.

Guvernul statului Victorian a impus ca toți jucătorii, personalul și fanii care participă la Australian Open să fie complet vaccinați, cu excepția cazului în care există un motiv real pentru care ar trebui să se acorde o scutire.

Miercuri, numărul zilnic de cazuri de COVID-19 din Australia a atins un nivel record pentru a treia zi consecutivă, punând și mai mult la încercare resursele spitalelor și facilitățile de testare, în timp ce furia publică crește în legătură cu modul în care a fost gestionat focarul Omicron, care a evoluat rapid.

Oficialii au raportat miercuri un număr record de 64.758 de cazuri noi, majoritatea în New South Wales și Victoria, cele mai populate state ale țării.

În urma anunțului, fostul jucător de Australian Rules Kevin Bartlett a scris pe Twitter că australienii “au fost luați de proști”.

Un alt fost jucător, Corey McKernan, a scris pe Twitter: “Oamenii cu persoane dragi care sunt pe moarte/ unii care au nevoie de tratament urgent nu pot intra în propriile state. Le spuneți oamenilor că nu pot merge la Coles sau la o cafenea fără să fie vaccinați, dar dacă ești numărul unu mondial primești un permis?”.

Mulți australieni, și în special cei din Melbourne, care găzduiește turneul, au fost supuși unei serii de izolări îndelungate în ultimii doi ani.

Guvernul federal și cel de stat au insistat foarte mult asupra importanței vaccinării. Ca urmare, 90 la sută dintre persoanele de peste 16 ani au fost vaccinate de două ori, iar un program de rapel este în curs de desfășurare.

“Acesta trimite un mesaj îngrozitor pentru milioane de oameni care caută să reducă riscul #COVID19Aus pentru ei înșiși și pentru alții. #Vaccinarea arată respect, Novak”, a scris pe Twitter Stephen Parnis, un fost vicepreședinte al Asociației Medicale Australiene.

“Nu-mi pasă cât de bun jucător de tenis este. Dacă refuză să se vaccineze, nu ar trebui să i se permită accesul”.

Tennis Australia și guvernul statului Victorian au declarat că Djokovic nu a beneficiat de un tratament special în cadrul unui proces de examinare oarbă.

Tennis Australia a precizat că procesul a inclus “redactarea informațiilor personale pentru a asigura confidențialitatea tuturor solicitanților”, fiind eliminate detalii despre nume, vârste și naționalități.

Directorul turneului Australian Open, Craig Tiley, a declarat că au fost stabilite “protocoale corecte și independente” pentru evaluarea cererilor de scutire medicală”, iar Djokovic a trecut prin această “cerere și proces complet legitime”.

Miercuri, Tiley a declarat că 26 de jucători sau membri ai personalului de sprijin au făcut cereri anonime pentru o scutire medicală, deși doar “o mână” a fost acordată.

Luna trecută, vicepremierul statului Victoria, James Merlino, a insistat asupra faptului că scutirile medicale nu vor fi “o portiță de scăpare pentru jucătorii de tenis privilegiați” și că vor fi posibile doar în “circumstanțe excepționale, dacă ai o afecțiune medicală acută”.

“Multe persoane din comunitatea din Victoria vor considera că acesta este un rezultat dezamăgitor, dar procesul este procesul”, a declarat miercuri Jaala Pulford, ministrul interimar al sportului din stat. “Nimeni nu primește sau nu va primi un tratament special din cauza a ceea ce este sau a ceea ce a realizat din punct de vedere profesional”.

Unii jucători și-au exprimat surprinderea față de această decizie, inclusiv jucătorul britanic de dublu Jamie Murray, care a declarat la Cupa ATP de la Sydney: “Cred că dacă aș fi fost eu cel care nu era vaccinat, nu aș fi primit o scutire”.

Pe străzile din Melbourne a existat, de asemenea, indignare, un locuitor din Melbourne, Ron Wilson, declarând agenției de știri AFP: “Cred că este revoltător. Cred că ar fi trebuit să se hotărască până acum și nu ar trebui să fie o decizie de ultim moment pentru a-l primi”.

Pentru turneul din 2022 nu există o limită a numărului de spectatori și nici o carantină strictă la hotel pentru jucători, deși dovada dublei vaccinări pentru COVID-19 este o cerință pentru intrare, iar jucătorii vor fi supuși zilnic unor teste.

Djokovic va evita carantina hotelieră la sosire, vizitatorii din Australia care au scutiri medicale pentru vaccinare fiind tratați la fel ca persoanele complet vaccinate.

Djokovic, în vârstă de 34 de ani, a câștigat nouă dintre cele 20 de titluri majore ale sale la Australian Open. El împarte recordul masculin pentru cele mai multe turnee majore cu Roger Federer și Rafael Nadal.