SUV-ul BMW iX, 100% electric, a fost prezentat oficial, online, iar lansarea pe piață este programată pentru finalul anului 2021. Mașina se remarcă prin autonomia de circa 600 km, asigurată de un pachet de baterii uriaș: undeva în jurul valorii de 120 kWh. BMW iX este al treilea model din gama inovatoare i a BMW, după i3 și i8. Ca dimensiuni, BMW iX este un SUV de mari dimensiuni, similar cu BMW X5 și BMW X6.

iX este, totodată, și primul SUV electric al BMW, gândit complet de la zero. Marca premium germană mai are în portofoliu modelul iX3, dar acesta este o versiune de propulsie electrică a lui X3, n-a fost proiectat de la bun început să fie electric.

Așadar, iX poate fi doar electric, în timp ce iX3 este o variantă de motorizare electrică a unei mașini (X3) care poate avea și sisteme de propulsie alimentate cu carburant fosil.

Pe piață, BMW iX va concura cu automobile precum Tesla Model X.

Specific BMW, termenul folosit pentru această caroserie este SAV – Sports Activity Vehicle, nu SUV – Sport Utility Vehicle, care este un nume „generic”. Totodată, prin acronimul SAV, BMW diferențiază „SUV-urile” sale de restul lumii, punând accentul pe sportivitate și utilizare pe asfalt vs. drumuri neasfaltate.

Specificații BMW iX

  • 600 km autonomie (regim WLTP)
  • 21 kWh/100 km consum mediu omologat (WLTP)
  • 120 kWh (aprox.) baterie litiu-ion
  • 0-100 km/h în sub 5 secunde
  • 200 kW putere de încărcare DC
  • 11 kW putere de încărcare AC

În această fază – fiindcă mai este un an până la debutul comercial – BMW iX nu are oficial un preț, iar unele dintre specificații au fost comunicate orientativ (cum sunt puterea de aproximativ 500 CP sau capacitatea bateriei de peste 100 kWh).

La fel ca i3 și i8, BMW iX este un fel de „vitrină tehnologică” a BMW în ceea ce privește automobilele viitorului, în sensul că aceste modele i înglobează tehnologii avangardiste și de pionierat care pe alte modele BMW nu există.

Spre exemplu, construcția caroseriei este hibridă, folosind diverse aliaje din metal și CFRP (plastic întărit cu fibră de carbon), în funcție de locul cel mai bun la care se pretează fiecare material.

Dincolo de ce se poate observa în fotografii se remarcă grila față din plastic capabil să se auto-repare în caz de zgârieruri fine generate de nisip ori pietre mici. Dacă temperatura este de peste 20 grade Celsius, acel plastic se topește și umple zgârieturile.

Volanul are o formă hexagonală și oferă vedere foarte bună a instrumentelor de bord prin partea de sus, în timp ce partea de jos este teșită pentru a permite un acces mai bun în mașină.

Sigla față este, de fapt, capacul de la rezervorul pentru lichid de parbriz, iar sigla spate găzduiește camera video de marșarier care beneficiază și sistem de spălare, automat, în caz de nevoie.

Plafonul panoramic din sticlă poate deveni opac prin tehnologia electrocromatică.

Gama inovativă i a BMW debutat pe piață în 2013, odată cu lansarea lui BMW i3. Acest model este programat să rămână pe piață până prin 2024.

În Aprilie 2014 a fost adăugat în gama BMW i și modelul i8, care a ieșit din fabricație în Iunie 2020.

În 2021 va fi lansat al treilea model al gamei i, SUV-ul iX.