De acum încolo, companiile din Rusia și Belarus pot achiziționa de la firmele taiwaneze numai procesoare care funcționează la mai puțin de 25 MHz și care oferă performanțe de până la 5 GFLOPS. Acest lucru exclude, în esență, toată tehnologia modernă, inclusiv microcontrolerele pentru dispozitive mai mult sau mai puțin sofisticate.

Din cauza restricțiilor impuse exporturilor către Rusia de către Statele Unite, Regatul Unit și Uniunea Europeană, principalele companii taiwaneze au fost printre primele care au încetat să mai lucreze cu Rusia după ce țara a început războiul la scară largă împotriva Ucrainei la sfârșitul lunii februarie. Săptămâna aceasta, Ministerul Afacerilor Economice din Taiwan (MOEA) a publicat în mod oficial lista produselor de înaltă tehnologie al căror export este interzis în Rusia și Belarus, ceea ce împiedică exportul către această națiune agresivă a tuturor tipurilor de dispozitive de înaltă tehnologie produse în Taiwan, precum și a instrumentelor utilizate pentru fabricarea cipurilor (indiferent dacă acestea utilizează sau nu tehnologii provenite din SUA, Marea Britanie sau UE, care erau deja acoperite de restricții).

Articolele interzise la export către Rusia și Belarus sunt în conformitate cu categoriile de la categoria 3 la categoria 9 din Aranjamentul de la Wassenaar, care acoperă produse electronice, computere, telecomunicații, senzori, lasere, echipamente de navigație, tehnologie maritimă, navigație, avionică, motoare cu reacție și o serie de alte categorii.

Întrucât aranjamentul a fost adoptat de 42 de state la mijlocul anilor 1990, restricțiile pot părea puțin arhaice atunci când vine vorba de calculatoare și electronice, dar acest lucru le face de fapt și mai severe pentru Rusia și Belarus (țara obișnuia să își ajute vecinul pentru a ocoli sancțiunile).

Începând de astăzi, entitățile rusești nu pot cumpăra cipuri care îndeplinesc una dintre următoarele condiții de la companiile taiwaneze, relatează DigiTimes:

Are performanțe de 5 GFLOPS. Pentru a pune lucrurile în context, PlayStation 2 de la Sony, lansat în 2000, avea o performanță maximă de aproximativ 6,2 FP32 GFLOPS.
Funcționează la 25 MHz sau mai mult.
Are o ALU mai mare de 32 de biți.
Are o interconectare externă cu o rată de transfer de date de 2,5 MB/s sau mai mare.
Are mai mult de 144 de pini.
etc

Pe lângă faptul că nu vor putea cumpăra cipuri de la companiile taiwaneze, entitățile rusești nu vor putea obține niciun echipament de producție de cipuri din Taiwan, ceea ce include scanere, microscoape electronice de scanare și toate celelalte tipuri de instrumente pentru semiconductori care pot fi folosite pentru a produce cipuri la nivel local sau pentru a efectua inginerie inversă (un lucru în care țara își pune multe speranțe).

Apropo de producția de cipuri în Rusia, este interesant de remarcat că MCST, dezvoltatorul procesoarelor Elbrus, negociază cu producătorul rus de cipuri contractuale Mikron pentru a produce procesoare pe plan intern, potrivit RBC. Cel mai avansat cip Elbrus al MCST a fost realizat la TSMC, folosind tehnologia de fabricație de 16 nm a companiei. În schimb, cel mai avansat nod al Mikron este de 90 nm.

În plus, fără unelte de rezervă și/sau piese de schimb, doar timpul va spune dacă producătorul de cipuri va fi capabil să demareze producția în volum mare a procesoarelor Elbrus folosind nodul său de 90 nm și dacă un nod mai avansat poate fi folosit la fabrica Mikron.