Taiwanul a declarat luni că forţele sale armate au dreptul la autoapărare şi la contraatac în contextul de ‘hărţuiri şi ameninţări’, un avertisment ce pare adresat Chinei, care a trimis săptămâna trecută numeroase avioane militare peste linia de demarcaţie din Strâmtoarea Taiwan, transmite Reuters.

Tensiunile s-au intensificat în ultimele luni între Taipei şi Beijing, care nu recunoaşte independenţa Taiwanului şi consideră insula parte a teritoriului chinez. Un editorial din cotidianul chinez Global Times a avertizat săptămâna trecută că Beijingul ‘este hotărât să ia orice măsuri necesare, inclusiv opţiuni militare’, pentru a împiedica strângerea relaţiilor între Taiwan şi Statele Unite.

Mai multe avioane militare ale Chinei au zburat vineri şi sâmbătă peste linia de demarcaţie din Strâmtoarea Taiwan şi în interiorul zonei de identificare a apărării aeriene a insulei, determinând Taiwanul să ridice de la sol avioane pentru a le intercepta, iar pe preşedintele Tsai Ing-wen să califice China drept o ameninţare pentru regiune.

Ministerul taiwanez al apărării a declarat luni, într-un comunicat, că a ‘definit clar’ proceduri de prim răspuns în contextul ‘frecvenţei mari a hărţuirilor şi ameninţărilor din partea navelor de război şi a avioanelor inamicului’. Potrivit comunicatului, Taiwanul are dreptul la ‘autoapărare şi la contraatac’ şi respectă dispoziţia de ‘a nu escalada conflicte şi a nu declanşa incidente’.

Exerciţiile militare ale Chinei de săptămâna trecută au avut loc în contextul în care Beijingul şi-a exprimat furia faţă de vizita unui oficial american de rang înalt la Taipei.