Taiwanul va lansa un program de credit în valoare de 1 miliard de dolari pentru a contribui la finanțarea unor proiecte comune între companii lituaniene și taiwaneze în șase categorii de afaceri, a declarat marți un ministru al guvernului taiwanez.

Taiwanul va lansa un program de credit în valoare de 1 miliard de dolari pentru a contribui la finanțarea unor proiecte comune între companii lituaniene și taiwaneze în șase categorii de afaceri, a declarat marți un ministru al guvernului taiwanez.

Lituania se află sub presiunea Chinei, care revendică Taiwanul, guvernat în mod democratic, ca fiind propriul său teritoriu, pentru a reveni asupra unei decizii de anul trecut de a permite insulei să deschidă o ambasadă de facto la Vilnius sub propriul nume.

China a redus legăturile diplomatice cu Vilnius și face presiuni asupra companiilor, precum gigantul german Continental (CONG.DE), producător de piese auto, pentru a nu mai utiliza componente fabricate în Lituania. De asemenea, a blocat intrarea în China a mărfurilor lituaniene.

“Încercările autorităților taiwaneze de a folosi diplomația dolarului pentru a extinde activitățile de independență a Taiwanului sunt sortite eșecului”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, în cadrul unei conferințe de presă, ca răspuns la o întrebare referitoare la programul de creditare.

Săptămâna trecută, Taiwanul a anunțat că intenționează să înființeze un fond separat de 200 de milioane de dolari pentru a investi în industriile lituaniene și pentru a stimula comerțul bilateral, în timp ce încearcă să respingă presiunea diplomatică a Chinei asupra statului baltic.

“Fondurile de investiții și de credit ne vor ajuta să consolidăm cooperarea”, a declarat ministrul Consiliului Național de Dezvoltare din Taiwan, Kung Ming-hsin, în cadrul unei conferințe de presă online.

Fondul de credit se va concentra pe dezvoltarea talentelor în domeniul semiconductorilor și pe facilitarea dezvoltării semiconductorilor, precum și pe biotehnologii, sateliți, finanțe și cercetare științifică, a declarat Kung.

Ministrul lituanian al economiei și inovațiilor, Ausrine Armonaite, a declarat că țara sa intenționează să deschidă un birou de reprezentare comercială în Taiwan în primăvară.

Reprezentanțele taiwaneze din alte țări, cu excepția Somalilandului nerecunoscut, poartă numele capitalei Taipei.

Diplomații americani și-au exprimat sprijinul ferm pentru Lituania, calificând presiunea Chinei drept “coerciție economică”. citiți mai departe

Ministrul de externe lituanian a declarat că va discuta vineri despre presiunea chineză cu omologii săi din Uniunea Europeană.