Talibanii au intrat azi în Kabul, capitala Afghanistanului, a declarat un reprezentant al ministerului de interne, iar SUA au început evacuarea diplomaților săi din ambasadă cu elicopterele

410

Talibanii au intrat duminică în Kabul, a declarat un reprezentant la ministerului de interne, iar SUA au început evacuarea diplomaților săi din ambasadă cu elicopterele, transmite Reuters. Potrivit oficialului din ministerul de interne, talibanii vin ”din toate părțile”.

Luptătorii talibani sunt în trei districte din Kabul, au spus trei oficiali pentru Associated Press. Un purtător de cuvânt al talibanilor a declarat că gruparea islamistă este în negocieri cu guvernul pentru ”o predare pașnică” a Kabulului.

Purtătorul de cuvânt a susținut că nu se intenționează nicio răzbunare contra nimănui, toți cei care au servit guvernul și armata vor fi iertați. De asemenea, reprezentantul talibanilor a făcut apel al civili să rămână în țară, să nu plece de frica lor.

Luptătorilor talibani li s-a cerut să stea la punctele de intrare în oraș, mujahedinii nu au ucis sau rănit pe nimeni în Kabul, a declarat și un lider taliban din Doha.

Ambasada Statelor Unite și-a evacuat cu elicopterele personalul din ambasada situată în districtul fortificat Wazir Akbar Khan către aeroport, iar membrii ”esențiali ai echipei SUA vor opera de pe aeroportul Kabul, a spus un oficial american.

Un oficial NATO a declarat că mai mulți reprezentanți ai țărilor UE au fost mutați către o destinație secretă, sigură, din capitala afgană.

Într-o postare pe contul de Twitter al președinției afgane se spune că s-au auzit focuri de armă la mai multe puncte de control din jurul capitalei, dar forțele de securitate, în colaborare cu partenerii internaționali, au orașul sub control.

Noua evoluție a situației vine după ce, săptămâna trecută, serviciile secrete americane susțineau că orașul Kabul poate rezista cel puțin 3 luni.

SURSĂhotnews